Böcker

18 juli, 2012 0 av mikael
Sommar och böcker är något som jag tycker hör ihop. Man kan läsa oavsett väder och har ofta mycket fler tillfällen att göra det än i vanliga fall. Boken är för många obligatorisk när man ska åka långa sträckor med tåg, bil buss eller flyg (om man nu inte blir åksjuk av att läsa), eller dagar i hängmattan när det är så varmt att man inte orkar göra något. Eller när man solar på stranden och vill ha något att underhålla sig med, på natten när alla gått och lagt sig men man själv är pigg som en mört eller regninga dagar i sin favoritfåtöljt med en kopp te. Ja, tillfällena är många och böcker finns det oändligt av. Så jag tänkte att jag nu under sommaren kunde ge lite tips på sommarläsning.
 
Först ut kommer en bok som heter En liten hattaffär på hörmet som är skriven av Marita Conlon-McKenna. Boken köpte jag på bokrean förra året och blev minst sagt såld, historien är ganska simpel och förutsägbar och personerna i boken lite banala. Ändå så kan man inte låta bli att charmas av boken.  Ja, bara namnet på boken, gör ju boken värd att läsas.
 
Boken handlar om en ung kvinna vars mamma plötsligt dör och dottern får ärva hennes gamla hattaffär. Samtidigt som det blir allt tuffare att vara småföretagagre och att stå sig i konkurransen till storföretagen. Ellie som den unga kvinnan heter bestämmer sig för att behålla affären trots att det finns många som är ute efter hennes lokal, människor som har både makt och pengar. Men Ellie blir allt mer klar med att det är hattar och människor hon vill arbeta med och att det är värt att kämpa för, vilket hon också måste göra. 
Boken utspelar sig i en mindre stad i England med mysiga miljöer och trevliga damer som är på jakt efter den perfekta hatten. Man får inte bara följa Ellie i hennes hattmakeri utan flera av de damer och kvinnor som kommer in för att köpa hattar. Varje hatt är unik och bärs av en unik person där hatten kommer att spela en stor roll för deras kommande liv.
 
En liten hattaffär på hörmet är perfekt som sommarläsning. Den är lättläst och lagom dramatisk. Den tar upp obligatoriska ämnen som kärlek, svek, otrohet, lojalitet och vänskap men framför allt handlar den om att det är värt att kämpa för det man tror på. Smörfaktorn på boken är ganska hög men den är väldigt mysig och har ett ganska högt underhållningsvärde. Framför allt får man läsa om alla hattar hon skapar och jag blev själv helt besatt av hattar ett tag efter att jag läst boken och bestämde mig för att göra en hatt själv på formlektionen i skolan.
 
Om du känner för att läsa något lättsmällt och lättläst, med mysig stämning och bli inspirerad av spännande hattkreationer är En liten hattaffär på hörmet den perfekta sommarboken!