Som värmer magen när det blåser ute

20 november, 2012 0 av mikael
Nu tänkte jag dela med mig av mitt frukostbullerecept. För när det blåser och är kallt ute borde alla sitta inne och mumsa på frallor. Det bästa med det här receptet är att man kan göra lite som man vill och med det som man har hemma. Jag brukar ofta baka dem på mjölk, yoghurt, fil, creme fraiche eller annan mejeriprodukt som gått ut. Då slipper man det dåliga samvetet, man annars fått om man behövt slänga det.
 
Detta är vad jag brukar baka dem på:
 
50 g jäst
50 g smör
5 dl vätska (t ex mjölk eller vatten)
13 dl mjöl (här kan du blanda hej vilt, jag brukar ha typ vetemjöl, rågsikt, vetekli, havregryn och rågmjöl)
Lite salt 
Lite brödkrydda på känn
1 ägg
Solrosfrön och pumpafrön
Sätt ungen på 250 grader

Börja med att smula jästen i en bunke

Smällt smöret och blanda i vätskan. Värm till 37 grader (fingervarmt)

Blanda ut jästen med lite av degspadet till en jämn smet.

Tillsätt resten av degspadet, saltet och brödkryddan.

Blanda i mjölet tills du får en deg som går att knåda utan att den kladdar allt för mycket. Arbeta ihop till en deg och jäs sedan under bakduk i ca 30 minuter. 

Knåda degen på ett mjölat bord och dela sedan upp den i så många frallor du vill ha, jag gjorde 20 st av min deg.  (Jag ber om ursäkt för de suddiga bilderna, men det är svårt att baka OCH dokumentera samtidigt..)

Låt nu dina frallor jäsa i ytterligare 30 minuter (gärna på spisen så de får lite av ugnsvärmen.) Pensla de sedan med ägget och ha på fröna. Skjuts in i ugnen i ca 10-12 minuter.

Klart! Experimentera och kom gärna med tips på era superfrukostbullar sedan.
 
Dags att sova nu.
 
Tjoflöjt!