Det här med egna mönster

5 maj, 2013 0 av mikael
Nu tänkte jag dela med mig av lite tips och berätta hur jag tänker när jag gör egna mönster till kläder. Jag tycker att det är drygt att rita av mönster från mönsterpapper särskilt från Burda. Det tar så mycket tid och plats och för att det ska sitta perfekt måste man oftast ändå ändra på det. Så jag föredrar oftast att göra mönstret själv och det behöver inte alls vara så svårt eller komplicerat.
 

 

1. Det jag tycker är viktigast när man ska göra ett eget mönster är att ha ett bra grundmönster att utgå från. De grundmönster jag använder mig av är ett som jag gjort i skolan då jag läste lite mönsterkonstruktion och ett som jag köpt av fina kjolhelaveckan Sabina. Dessa två mönster använder jag mig av jättemycket.
 
Makeityourown är två fantastiska bloggare som säljer basmönster på tröja. Jag har inte provat det själv men min instinkt säger att det skulle vara ett mycket bra köp. Annars kan man säkert få hjälp i nån tygaffär att hitta ett bra grundmönster att utgå från. Vilken typ av grundmönster man ska ha beror ju lite på vad man ska göra. 

2. Att ha en eller två böcker med teknik och grunder är en bra investering. Jag har en bok som jag köpte till mönsterkonstruktionskursen i skolan, Mönster och konstruktioner för damer  som jag använder ibland och en bok från 80-talet som heter Sy på maskin. Den senare använder jag mest. Om jag skulle invistera i en bok om sömnad skulle jag nog ta en sväng till en second hand butik och leta igenom deras bokhyllor efter en bra bok om grundsömnad och teknik.
 
3. Det är bra om man har en klar bild på hur man vill att plagget ska se ut redan från början. Rita en skiss eller samla bilder från internet. Jag brukar kika runt på pinterrest och spara bilder i mina mappar när jag hittar nått intressant. 
 

 
4. Något som jag anväder mig av i de flesta fall, är att utgå från min egna garderob. Jag kollar hur mina favoritplagg är sydda, vad de har för mått och vart sömmarna går. Många gånger har jag ritat mönster med mina egna plagg som ”mall”.
 
5.Spara dina mönster och skriv upp saker som kan vara bra att komma ihåg till nästa gång du använder det.

 
 6. Men framför allt. Gör som du själv känner, hitta dina egna metoder, prova dig fram. Känn dig inte stressad. När du känner att du vill klippa sönder hela klänningen och slita av dig håret. Gör nånting annat en stund för att rensa huvudet. 
 
Hoppas ni fick nått litet tips som ni kan använda er av. 
 
Källor till bild 1,2 och 4 hittar ni på min pinterrest här.