Det här med klippa, nåla, prova.

16 juni, 2013 0 av mikael
Det här är en del som jag har upptäckt är otroligt viktig (men ack så trist, jag vet). När man väl krånglat färdigt med mönstret vill man bara sätta saxen i tyget och sätta sig vid symaskinen. Men för att få den bästa passformen (som är det bästa som finns när man får till) på sina alster finns det några saker man bör vara extra noga med.
 
0. Förbered med bra musik och någat att småäta (som inte kladdar) typ som nötter, frukt eller godis.

 

1. När du lägger ut mönsterdelarna på tyget, försök att lägga de så ”smart” som möjligt. Det sparar tyg (så du kan sy ännu fler plagg) och pengar (så du kan köpa ännu mer tyg) och på miljön (så dina barnbarn också kan få uppleva sylusten).

 

2. Var noga så att trådrakan hamnar rätt och att tyget ligger kant i kant vid stadkanten.
 
3. Rita ut mönsterdelarna på tyget med en sömsmån du tycker känns bra. Tänk på att där dragkedja, knapphål eller fåll ska sitta behövs det oftast en bredare sömsmån.

 

4. Kalkera ut vart sömmarna ska sitta efter mönsterdelarna. Detta gör du genom att lägga kalkerpapper mellan tyget och mönstret och sedan ”rulla” med en sporre längs mönsterdelarnas kant. Det blir då mycket lättare när du ska tråckla ihop alla delar. Då är det bara att tråckla efter den kalkerade markeringen.  

 
 

5. Nu kan jag glädja er med att det tråkigaste är över! Grattis! Nu är det dags för att prova!  Om du har en provdocka är du en lycklig människa. Om inte, är du en lyckligt ovetandes människa som inte vet vad du går miste om och klarar dig bra ändå. Här gäller det att nåla prova, nåla prova.

 
 
Börja med att nåla ihop de kalkerade sömmarna och prova sedan på provdockan. Om du liksom jag har en helt fantastisk Esther med byst, sido, och ryggsömmar är det hur bra som helst. Dessa sömmar är jättebra riktlinjer för vart sömmarna bör hamna för bästa passform. Annars så är det bara att prova sig fram!
 
6. Nu är det dags att prova det nålade plagget på dig själv för att se att det verkligen sitter bra. I det här stadiet är det viktigt att du försöker tänka hur du vill att plagget ska sitta. Jag vet inte hur många plagg jag sytt som är för stora bara för jag tänker att det är bättre att sy  lite för stort än för litet. Men allra bäst är det ju om det sitter perfekt. Så om du som jag vill att de ska sitta ordentligt på kroppen, våga smita åt det.
 
 

7. När du provat, nålat om och provat igen är det dags att tråckla. Du syr med stora stygn så du kan ta bort nålarna och den perfekta passformen som du nålat fram kommer inte ha en chans att glida under medan du syr.
 

 

Men hörrni kom ihåg att det här är absolut inga regler utan bara tips. Använd alltihop eller bara nått enstaka tips. Jag kan säga att jag har sytt väldigt många klänningar innan jag började va så här noga trots att min farmor redan för flera år sedan förklarade hur jag skulle göra för bäst resultat. En del saker måste man få upptäcka själv. Och det gör man bara genom att prova sig fram! För fler sytips kan du kika i kategorin Det här med att sy 

Om det är något som ni inte förstår eller som ni tycker ska förtydligas eller så, hojta till!

Tjoflöjt!
 
Källa till bild nummer fyra hittar ni på min pinterrest här!
.