Farmors geniala nysta nystan-skola

2 september, 2013 0 av mikael
 
Här kommer ett inlägg som legat i utkastet i evigheter bara för att jag varit för lat för att färdigställa det. Men nu tyckte jag det var hög tid att visa farmors geniala sätt att nysta nystan (kanske är det såhär alla gör? Det var i alla fall farmor som lärde mig det!)

Ta fram garnet du vill nysta ihop till ett fint garnnystan. Jag har här farmors garn från 50-talet som hon tänkte sticka en jumper av till min faster. Så blidde det inte utan det blidde en jumper till mig! Eller ja… den är ju inte direkt klar ännu, men himmel vad nära det är nu. (Tjuvkik får ni här och här!)

Veckla ut härvan

I det här tredje momentet är det bra om man är två, då kan den ena nysta och den andra kan hålla garnhärvan spänd mellan sina händer. Men som ni ser, går det att göra själv också med härvan spänd mellan fötterna!

Sno sedan garnet några varv runt dina fingrar

Och sedan några varv runt mitten, som ni ser på bilderna. Är ni med?

Sedan är det bara att börja nysta, du börjar längst ut i ena änden 

 
och fortsätter så till nystanet är lagom stort. Om du har en stor härva, som jag hade här kan du med fördel dela upp det på två nystan. Jag körde latvarianten på en härva men det var en dum idé, för då blev nystanet för spänt och det var svårt att få ut garnet.. Så gör inte så!

 

När nystanet är klart är det bara att dra ut den översta delen och vips så kommer nu garnet innefrån och du slipper förhoppningsvis en massa trassel. Hurra för det! 

 

Några frågor på det? Eller för all del tillrättavisningar. Jag svarar och ändrar med glatt humör. 

Tjoflöjt!