Det här med motveck

14 september, 2013 0 av mikael
Nu tänkte jag att det var dags att visa hur jag brukar göra när jag syr motveck. 

Börja med att mäta ut längd och bredd på tyget (glöm inte att räkna med sömsmån för linning och fåll). Bredden kan du tänka att det ska vara din midja *3. Så om du t ex har 70 cm runt midjan ska du ha 2,10 meter tyg på längden, plus sömsmån då såklart (jag brukar ta lite extra tyg för att vara på den säkra sidan).

 
När du mätt ut tyget klipper du till den till ett rektangulärt tygstycke. Sedan ritar du ut linjer längs hela tygstycket. Det är dessa som visar vart veckan ska sitta. Så om du t ex vill att veckan ska vara 7 cm så ska det vara 3,5 cm mellanrum mellan linjerna. 

När du ritat ut linjerna är det dags att stryka till vecken. Det är inte så komplicerat som det kanske verkar från början. Jag ska försöka vara så tydlig som möjligt. Jag tänkte att det kanske blir lite tydligare om jag visar med en bild också. 

Det är alltså de rosa linjerna som ska vikas mot den röda linjen så den röda linjen hamnar i mitten. 

 

 


Det kommer alltså bli två ”fält” som liger ”gömt” och två ”fält” som blir veckets framsida.

Fäst vecken med knappnålar och stryk ordentligt.

 
 Tråckla sedan fast vecken längst upp där linningen ska sitta. Gör ett litet stygn precis där vecken är, så det sitter på plats ordentligt. Klart! Med vecken alltså… Hur du ska göra sedan beror ju lite på om du ska använda det till en kjol eller klänning. Jag gjorde en kjol av just det här tygstycket, men jag har även gjort en klänning.

Om ni vill se fler bilder på kjolen kan ni kika in det här inlägget

 

Och om ni vill se fler bilder på klänningen kan ni kolla in det här inlägget!

Om ni har några frågor är det bara att fråga på! Jag tänkte att det skulle bli enklare att förstå med mycket bilder, hoppas det inte förvirrade till det!

Tjoflöjt!