Om att sy själv och bojkotta slit-och-släng-samhället.

8 juni, 2014 0 av mikael
Här sitter jag och förbereder lite ”Gör-det-själv-inlägg”. Ett hur du syr dina egna cyckelbyxor/leggins och ett hur du syr ditt egna sollinne. Jag utgår från att klippa sönder köpta plagg som man sedan kan rita av mönstret på.
 
Jag försöker själv att undvika nyproducerade plagg i största möjliga mån och då särskilt från stora kedjor som Hm och liknande. Istället letar jag på second hand och syr själv. Men det är ju faktiskt inte alla som kan sy själv och även om man skulle vilja är det svårt att veta var man ska börja…

Det kan ju tyckas som världens slöseri att klippa sönder plagg för att rita mönster av det. Men jag har tänkt mycket på det här och tror att det istället i längden är betydligt bättre. Om man har gamla favoritplagg som gått sönder och som ändå ska kasseras är ju det, det absolut bästa. Men annars tycker jag faktiskt att det är okej att gå och köpa billiga basplagg på hm som man sedan klipper sönder. Självklart ska man kolla på loppis och second hand i första hand, men det kan va svårt att hitta det perfekta basplagget i ens egna storlek. 

Har man väl mönster i sin egna storlek i lite olika plagg så kan du sy jättemycket egna kläder. Köper du ett par hellånga leggins kan du utgå från dem och sy dina egna leggins, cykelbyxor och träningsleggins. Har du en långärmad t-shirt kan du sy dina egna långärmade tröjor, linnen och kortärmade t-shirts o.s.v. Då behöver du endast köpa ett plagg till och sedan kan du sy resten själv,  livet igenom. Då behöver det inte va så svårt att sy och man slipper ha dåligt samvete över alla hmleggins och tröjor man köper.
 
Så slipa tygsaxen, ta fram symaskinen och köp din sista hmtröja. (Eller för all del, klipp sönder de redan befintliga…)

Tjoflöjt!