Knit a long med Fredrikapåvinden del 1

31 juli, 2014 0 av mikael
Idag ska vi prata garn, stickor och storlekar. 

 

Enligt mönstret kommer du behöva: 
Garn: 8 stycken 
Stickor: Nr 2 och 2 1/2

Bröstvidd: 92 cm, längd 50 cm, ärmlängd 60 cm.

Stickfasthet: 20 m= 5 cm, 16 varv=  4 cm på stickor nr 2 1/2.

Vad innebär detta då? Informationen ovan kan bero lite på hur fast/löst du stickar, hur stor koftan ska va och hur tjockt garnet är. Detta kommer du fram till genom att göra en provlapp. 

Provlappen:
Provlappen gör du genom att lägga upp 20 maskor på stickor 2 1/2 och sticka 16 varv slätstickning i det garnet du tänkt använda. Om lappen blir större än 4 cm behöver du minska storleken på stickorna. Om lappen blir mindre än 4 cm behöver du öka stickornas storlek. 

 

Stickor:

Min första kofta som jag stickade, stickade jag med en 1/2 storlek större på stickorna för att få den perfekta storleken. Den koftan som jag håller på med nu använder jag ett lite tjockare garn och kan i och med det använda beskrivningens föreslagna stickstorlek. 

 

Garn:
Jag föreslår att du väljer ett lite tunnare bomullsgarn eller ullgarn. När du köper garn står det på förpackningen vilken stickstorlek som är lämpad för garnet. Så välj ett garn med stickstorleken 2-3 ungefär. Om du är lite mindre så kan det va bra att välja ett tunnare garn och är du lite större föreslår jag ett lite tjockare garn. 

Tipstips: Köp ditt garn i den lokala garnbutiken. Du kan då få hjälp att välja rätt garn och stödjer dessutom deras verksamhet.

Storlek: Det här med 92 cm bystvidd är mer nånting att förhålla sig till än någonting man ska stirra sig blind på. Själv har jag 84 cm i bystvidd och stickade den röda koftan precis efter mönstret och den satt som en smäck. Eftersom jag då stickade väldigt fast och hade ett väldigt tunt garn blev min kofta lite mindre än den i mönstret. Är ni med? 

 

Om ni märker att er provlapp blir väldigt mycket större/mindre än vad mönstret anger hjälper det kanske inte att öka/minska på stickstorleken. Då måste ni öka/minska maskantalena i mönstret. Det blir lite matte:

 
Först vill vi veta hur brett bakstycket ska vara. Beskrivningen säger att till bakstycket ska det läggas upp 120 m. I och med att stickfastheten är 20 m = 5 cm betyder det att bakstyckets 120 m ska bli 30 cm.
(Det krångliga sättet att räkna ut detta är att dividera provlappens maskor med hur många cm den är för att få fram hur många maskor går på en cm: (20/5=4) Alltså 4 m per cm. Sen dividerar vi 120 (bakstyckets antal maskor) med 4 så får vi fram hur långt bakstycket är. (120/4=30)
 
Så räkna ut hur många maskor du stickar på 1 cm och multiplicera detta med 30 så får du fram maskantalet du måste ha för att få ett bakstycke på 30 cm. 

 

När det sen kommer till ökningar och minskningar blir det lite krångligare. Om det inte skiljer så väldigt mycket brukar jag bara gå på originalbeskrivningen, men om det är stor skillnad kan det vara bra att göra lite uträkningar på hur brett bakstycket ska vara vid olika punkter och sen se till att öka tillräckligt för att det hela ska stämma. Det är ett bra tips att läsa igenom hela stickbeskrivningen först, och räkna ut efter hur bred koftan ska vara vid några olika ökningar och sen se till att det hela stämmer någotsånär. Jag brukar chansa lite och prova mig fram, och räknar vid det här laget med att då och då så slår mina uträkningar fel och då får man helt enkelt repa upp och börja om… Men misströsta inte! Vi ska peppa varandra och se till att varenda kofta blir färdigstickad. Eller hur?

Då kör vi!