Sew along- A-linje klänning, del 1.

24 september, 2014 0 av mikael
 

Här kommer Del 1, Sew along A-linje klänning. Det ska bli superkul och spännande att se vad alla väljer för tyger och utformningar. Den här veckan ska vi alltså hitta ett bra mönster och ett tyg vi vill sy i. 

 

Antingen väljer du ett färdigt mönster för A-linje klänning. Det kan du antingen köpa i din lokala tygaffär eller via internet om du inte har nån tygaffär i stan. Jag har letat fram några förslag här, här, här och här.
Jag har inte prövat nått av dessa mönster så jag vet inte vilket av dem som är bäst. Om det är nån av er läsare som vet nått om dem får ni jättegärna kommentera och berätta.

Eller så kan du ju göra ett mönster själv. Det gör du lättast genom att utgå från ett grundmönster. Fördelen med ett grundmönster är ju att du kan använda det om och om igen och variera det i oändligheten. Om du inte redan har ett grundmönster kan jag varmt rekomendera att du köper ett från Makeityourown. Jag har själv ett mönster från dem som jag tycker jättemycket om. Om ni är nybörjare rekommenderar jag även deras sytips! Mönstret köper ni här. 

Här har ni ett exempel på hur ett grundliv kan se ut. Man har alltså en mönsterdel för framstycket och en för bakstycket. Mönstderdelarna är som ni ser på hälften och ska därför läggas på vikt tyg. Med MF/MB (Mitt fram/mitt bak) mot den vikta tygkanten. Insnitt kan man välja själv om man vill ha med. Med insnitten blir klänningen lite mer formsydd. 

Här nedanför kommer jag visa två olika sätt på hur du kan göra om ett grundliv till ett mönster till en A-linje klänning och sist kommer jag ge knep om du vill prova göra ett eget mönster från grunden. 

I den här första varianten kommer du använda dig av insnitten för att få till A-linje-formen, vilket innebär att insnitten ”försvinner”.

Klart! Det kan va bra att tejpa fast vecken så de håller sig kvar.

I den andra varianten behåller du insnitten. 

 
 Klart!


Här kommer jag ge lite tips och knep på hur du kan skapa ditt egna mönster. Allra roligast blir det om du exprimenterar och provar dig fram. Allt är tillåtet (typ…)

Rita en vinkelrät linje. (Från punk 1-2 och 2-3). Punkt 1-3 kommer bli mitt fram/ mitt bak på mönstret. 


Sedan är det egentligen bara att mäta ut alla ”linjer” och placera ut punkter på dina ”grundlinjer”. Sammanför sedan dessa punkter. De raka linjerna kan du ju använda linjal till och de svängda (typ ärmhål och halsringning) Kan du antingen ögonmåtta och göra en svängd linje eller rita av från plagget. 

 
Kom ihåg att du måste göra ett mönster för framstycke och ett för bakstycke. När du gör ditt egna mönster kan du ju utgå från flera olika plagg. T ex kanske du utgår både från en klänning och tröja för att få det perfekta mönstret. 

När mönstret är klart är det bara att börja välja och vraka i tygdjungeln. Om ni har några frågor eller funderingar är det som vanligt bara att hojta till så svarar jag så gott jag kan. 

Länka gärna i inläggen om ni bloggar om er process med klänningen, så kan vi gå in på varandras bloggar och inspireras och peppa. Har ni ingen blogg så kan ni peppra facebook-gruppen med bilder. 

Stort lycka till ♥♥♥


Pst… Glöm inte att länka tillbaks till sew alongen så vi blir fler sypeppare.