Recept: Mandelmassbullar

3 oktober, 2015 0 av mikael
Vad passar inte bättre en höstig lördagsmorgon än att sätta igång ett bullbak? De här bullarna med mandelmassa är mina favoriter och de bakade alltid farmor och fyllde hela frysen med. Sånt gillar jag, att ha hela frysen full av bullar och kakor att ta fram en kall höstkväll till kvällsfikat eller bjuda upp till kalas en festlig söndagförmiddag.  

UntitledUntitled

Du behöver:

✿ 150 g Smör
✿ 5 dl Mjölk
✿ 50 g Jäst
✿ 1 tsk Salt
✿ 1 dl Socker
✿ 14 dl Mjöl
Fyllning:
✿ Mandelmassa
✿ Socker
✿ Smör
 
Pensling:
✿ Ägg
Untitled

Gör så här:

 
✿ Allra först lägger du in mandelmassan i frysen och sätter på ugnen på 225-250 °. Smällt smöret och häll sedan i mjölken. Värm tills blandningen blir typ 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vätskan. Blanda tills jästen är helt ”upplöst”. Häll i resten av vätskan. Ha i sockret, saltet och nästan allt mjöl. Blanda och knåda tills degen släpper i kanterna.

Untitled

✿ Låt degen jäsa under en bakduk i ungefär trettio minuter.

Untitled

✿ Knåda, knåda, knåda.

Untitled

✿ Dela upp degen i mindre klumpar. Kavla ut och bre på smör, häll ut lite lagom med socker och ta sedan fram mandelmassan. Riv mandelmassan över den utkavlade degen. Rulla sedan ihop degen och skär ut bullarna. 

✿ Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ytterligare trettio minuter. Pensla bullarna och häll på lite pärlsocker om du vill ha de. Skjuts in i ugnen i cirkus fem till åtta minuter. 

Untitled
Färdigt!