Vad ska jag med det här till?

13 oktober, 2016 0 av mikael
Jag har märkt att som motkraft till konsumtionshetsen har det kommit en rensa-trend där vi ska ha så lite som möjligt i gömmorna och bara ha det vi verkligen behöver hemma. Vi rensar ur, lämnar vidare och funderar hela tiden: ”Behööver jag verkligen det här?” Och så rensar vi ur och bort. 

Nyttigt och bra i många avseenden men ibland funderar jag på om det helt är den riktiga vägen att gå för att undvika konsumtionen? Ibland tror jag rent av vi skulle tjäna på att öva mer på att tänka: ”Vad kan jag använda den här till?” Att istället för att rensa och göra sig av med fundera på vad jag faktiskt har och vad jag kan använda det till. En kaffemugg kanske kan användas till tandborsthållare och hyllplanet som blev över kan bli ostbricka. Jag tror att om vi kan sluta att se på föremål som att de har ett enda användningsområde kommer behovet av att köpa nytt bli mindre, för att vi kan göra om och hitta det vi behöver bland sakerna vi redan har. Om du övar in det tänket så kan du när du rensar se vad du kanske har dubbelt av men som någon annan skulle ha användning av och när du går på loppis kanske du inte hittar exakt vad du trodde du behövde men du hittade den saken du behövde för syftet och så undviker du att du eller någon annan gick och köpte något nyproducerat. 

 
04092016-IMG_0910
 
Jag tänker att om vi bara lär oss att tänka åt ena hållet och se vad vi inte behöver kommer vi ha svårt att bli kreativa och hitta lösningar när vi faktiskt behöver något och då går vi och köper nytt fastän att vi kanske hade något hemma som skulle funkat lika bra. 
 
Min mamma har haft ett riktigt rensarår hemma och rensat ur hela vinden på gamla leksaker. Då och då har hon hittat saker som hon av nostalgiska skäl inte velat göra sig av med men som hon inte har något behov av. Som till exempel en liten dockgunga i trä, ett mini diskställ i trä och min storebrors starwars-gubbar. Istället för att rensa ur dem eller ha dem i en låda på vinden funderade hon på hur hon kunde använda dem. Dockgungan fick bli en ampel i fönstret, diskstället fick bli ett litet blomställ i köksfönstret och starwars-gubbarna fick bli de tre vise männen till julkrubban. 
04092016-IMG_0937
 
Det är roligt att förnya saker i hemmet, göra om och göra nytt. Men det betyder inte att du måste rensa bort hälften och köpa nytt. Istället kan du ändra om med det du har, lära dig att se möjligheter i det som ingen annan vill ha. Gamla grytlappar blir en bård, förkläden blir insynsskydd och glasflaskan blir diskmedelsförvaring. 

För någon månad sedan när jag var ute i skogen så hittade jag en stor gammal plåttunna. De flesta människor skulle kanske tänka: Vad ska jag med den här till? Men jag tänkte istället: Vad kan jag göra av den här? Så jag kånkade hem den och nu står den på min farstutrapp. Jag vet fortfarande inte vad jag kan göra av den men jag vet att möjligheterna är oändliga och varför ska jag köpa något nytt till min farstutrapp när det står en plåttunna fylld av oändlighet där?