Sew along Skjortblus: Material

Sew along Skjortblus: Material

7 november, 2016 0 av mikael

Det här är den första delen i min och Josefine sew along, där vi utifrån samma grundmönster syr två helt olika blusar. Josefine kommer sy en blus med krage med kragstånd, ok och manschetter. Jag kommer sy en blus med liggande krage, och rosett i halsen. Båda blusarna kommer ha bystinsnitt, knäppkant och ärmsprund. Med oss i sew alongen är även våra inspirationsbloggare SaraEllen och Sandra . Under tiden som sew alongen pågår har vi ett samarbete med Tygverket, där ni som läsare får 10 % rabatt på ett köp på deras hemsida om ni anger koden: fredrikaochjosefine. Pst… Ni glömmer väl inte att följa sew alongen på instagram och tagga era bilder med #sewalongblus?

28102016-IMG_1902
I första inlägget ska vi införskaffa det material vi behöver till våra blusar. Du får så klart sy vilken blus du vill och därför blir materiallistan mer ett förslag än något exakt att gå efter, men det här är vad jag använde mig av!
21102016-IMG_1584

✂ Cirka 1,5 meter tyg

✂ Blusmönster
✂ Måttband
✂ Tygsax
✂ Tråd
✂ Knappnålar
✂ Markeringspenna
✂ Knappar
✂ Mellanlägg (till kragen)
✂ Strykjärn
✂ Strykbräda
✂ Symaskin
Lite att tänka på kring materialet:
Tyg:
Jag valde tyget Williams från tygverkets hemsida.  Jag ville ha ett tunt och lätt, mönstrat bommulstyg till min blus. På blusar tycker jag det blir både skönare och finare om tyget är just lite tunt då det får ett så fint fall då och så blir blusen bekvämare att röra sig i. Andra tyger från tygverkets hemsida som jag gillade var även dessa, Ricardos blooms och Nina. Jag gillade verkligen tyget som jag sydde min blus i, även fast det var så tunt var det inte alls svårt att sy och klippa i det. Ett enkelt tyg att arbeta med helt enkelt!
Cajsa på tygverket rekomenderar:

Alla Tana Lawn från Liberty. ”Det är ett fantastiskt bomullstyg. Bra kvalitet med långa fibrer, mjukt med snyggt fall. Lätt att sy i, drar sig inte och gör som du vill. Det är lätt att pressa på plats t ex skjortkragar kan du enkelt få så där krispigt precisa. Och du behöver inte tvätta dem innan, då de inte krymper alls, bara att sätta igång att sy direkt. Vi har kunder som kommer in i Libertytyger som ser likadana ut efter år av användning och många tvättar. Helt klart ett av våra favorittyger.”

Mönster:
Jag och Josefine utgick båda från detta mönster från Stoff och Stil i storlek 36. Fördelen med deras mönster är att du köper mönstret i den storleken du vill ha och slipper alltså hålla på och rita av just din storlek och så är de oftast lätta att sy efter. Men i ärlighetens namn är det här mönstret inget jag skulle rekomendera vidare. Det var väldigt stort och passade varken min eller Josefines kroppsform så vi fick ändra ganska friskt i mönstret. Med det sagt kan det ju så klart passa alldeles utmärkt för någon annan. Men om du har ett bra mönster på en blus hemma skulle jag utgå från det! Annars såg jag att tygverket har detta mönster på en blus vilket ser ut att vara ett bra mönster att utgå från, men jag har inte testat det själv.
Mellanlägg:
Till kragen använde jag ett tunt påstrykningsbart mellanlägg.
Tråd: 
Välj en tråd av bra kvalitet så den inte går av hela tiden när du syr, sånt är ju så irriterande… När du ska välja nyans på tråden, håll tråden mot det tyg du valt och försök hitta en tråd som smälter in så bra som möjligt i tyget (om du inte vill ha en färg som sticker ut vill säga) Men överlag kan du tänka hellre lite för ljus än lite för mörk.
Nästa vecka är det dags att lägga ut mönstret och göra eventuella mönsterförändringar!!
Har du missat nån del i Sew alongen? Ingen fara här nedan hittar du alla våra tidigare inlägg: