Sew along Skjortblus: Knappar, knapphål, fåll.

Sew along Skjortblus: Knappar, knapphål, fåll.

12 december, 2016 0 av mikael

Det här är den sjunde delen i min och Josefines sew along, där vi utifrån samma grundmönster syr två helt olika blusar. Josefine kommer sy en blus med krage med kragstånd, ok och manschetter. Jag kommer sy en blus med liggande krage, och rosett i halsen. Båda blusarna kommer ha bystinsnitt, knäppkant och ärmsprund. Med oss i sew alongen är även våra inspirationsbloggare SaraEllen och Sandra . Under tiden som sew alongen pågår har vi ett samarbete med Tygverket, där ni som läsare får 10 % rabatt på ett köp på deras hemsida om ni anger koden: fredrikaochjosefine. Pst… Ni glömmer väl inte att följa sew alongen på instagram och tagga era bilder med #sewalongblus?

23102016-IMG_1742
I den här delen ska vi sy knapphål, knappar och fålla våran blus.
23102016-IMG_1738

Fållen. Vik in ca 1,5 centimeter mot avigsidan och vik sedan tyget en gång till. Jag fållade min blus för hand med denna teknik men de går så klart lika bra att sy med vanlig raksöm på symaskinen.

23102016-IMG_1730

 ✂ Mät ut knapphålen. Nu är det dags att mäta ut var dina knappar och knapphål ska sitta. Jag hade sju små knappar och började med att placera ut var jag ville ha min översta och nedersta knapp. Sedan mätte jag hur långt ifrån resten av knapparna skulle sitta från varandra för att det skulle bli ett jämt avstånd mellan knapparna. För mig blev det 6 centimeter. Sätt knappnålar där du ska ha knappar och knapphål!

23102016-IMG_1737

 ✂ Sy knapphålen. Kolla i manualen till din symaskin hur du ställer in för att sy knapphålen och sy dem.

 ✂ Sprätta upp kanphålen med en sprättare eller liten vass sax.

23102016-IMG_1745

 ✂ Sy knapparna. Sy fast dina knappar. Jag använder alltid dubbel tråd när jag syr för hand för att få en så stark söm som möjligt. Glöm inte att fästa ordentligt!

25102016-IMG_1793

Klart!