Färger jag gillar och ogillar och hur jag kombinerar färger!

16 mars, 2019 0 av mikael
04032017-IMG_4066
 
Nu är det hög tid att fortsätta beta av önskeinläggen jag fick från er i höstas! Det är så roligt att få svara på era frågor! Det var flera av er som önskade ett inlägg med tema FÄRG,  hur jag tänker när jag kombinerar färger i mina mönster och vilka färger jag gillar och inte gillar! Ett inlägg helt ägnat åt mitt favoritämne FÄRG alltså! Så kul! 
 
24052017-IMG_5778
 
VARFÖR JAG GILLAR FÄRG SÅ MYCKET

Jag har alltid gillat färg och inspirerats mycket av det. Så länge jag kan minnas har jag känt mig dragen till färg. När jag var liten va min favoritfärg rosa, jag tyckte det mesta blev finare när det var rosa. Rosa kläder, rosa slingor i håret och rosa suddigum. Sedan blev jag lite äldre och insåg att rosa var en töntig färg. Precis som allting som är flickigt är töntigt. Min nya favoritfärg blev röd! I sjuan hade jag ett par röda jeans som jag alltid hade ihop med ett rött pärlhalsband och ett rött diadem i håret. På rummet hade jag en röd matta som mormor vävt åt mig och en röd och vitrandig fåtölj från IKEA. I den här perioden började jag också tänka mycket på färg i mina kläder. Jag älskade ton i ton. Hade jag en blå klänning körde jag blå ögonskugga och blåa örhängen. Till den gröna tunikan hade jag grön eyeliner och grönt hårband osv. Ton i ton perioden gick över. Sedan kom pastellperioden som en orkan in i bloggvärlden och jag var inte sämre. Pastellgrönt, pastellrosa, pastellgult, pastelllila, pastellblått, ja ni hör alla färger började med pastell. Detta prydde kjolar, pompoms i taket, papperssugrör, rosetter i håret och samtliga DIY-projekt. 
 
 
Sedan började jag här på Steneby på den förberedande textillinjen och i och med att jag började jobba med färg började jag också reflekterna över den. Jag började också kanske bli lite trött på pastellfärgerna och ville blanda upp dem lite. 
 18082017-IMG_7397
 
FÄRGER JAG INTE GILLAR
 
När jag var liten tyckte jag att de värsta färgerna var gult, oranget och brunt. Jag tyckte gult gjorde att jag såg blek ut, att jag inte passade i gult. Brunt tyckte jag var trist och tråkigt. De färgerna jag har svårast för nu är orange, lila och brun. Men jag har en lite annan inställning till färger nu också. Jag älskar när jag upptäcker en ny fin färgkombination eller börjar gilla och använda en färg jag innan inte använt. Gul är en sån färg för mig. För ett par år sedan använde jag aldrig gult. Nu är den en av mina favoritfärger. Orange tycker jag är en väldigt fin färg men lite svåranvänd, men jag har börjat närma mig den orangea färgen genom att använda gula nyanser med mer och mer rött eller brunt i sig.
 
28052018-IMG_0496
 
HUR JAG KOMBINERAR FÄRGER
 
Ofta har jag nån liten crush på en viss färgkombination. Förra hösten var det rosa + grönt, i våras var det rosa och gult och nu blått + gult. Jag letar hela tiden fina färgkombinationer. Ibland kan det vara två kuddar i olika färger på ett café som gör att jag hittar en fin färgkombo eller ett foto på en blomma jag fotat. Mina ögon söker alltid färg. Ibland om du hittar en färgkombination på nånting som du gillar kan det va bra att kolla om den kombinationen innehåller nån, för dig, oväntad färg. Det tycker jag kan hjälpa att själv börja använda nya kombinationer, att hitta en färg du redan gillar och är bekväm med som passar fint ihop med en ny färg. Samla på dig en liten bank av färgkombinationer du gillar!
 
28052018-IMG_0507
 
Ja det var allt jag hade att säga om färg (för idag) och visst är det spännande att nått så roligt och lekfullt också kan väcka så mycket känslor? Som färgen rosa till exempel som jag tagit tillbaks med råge! Vilka är dina favoritfärger? Har du svårt för nån färg? Skulle ni vilja att jag gjorde en liten färgövning här på bloggen? Låt höra!