Hur du syr ett kuddfodral

Hur du syr ett kuddfodral

4 juli, 2019 5 av Fredrika

I samarbete med  Husqvarna Viking och Slow fashion

Ett av mina mål under Sybingon är att sy ett gäng kuddar till min ny-gamla kökssoffa och några till min säng. Kriterierna till soffan var att liva upp den, göra den till en mysig soffa att krypa upp i, kuddarna skulle va lätta att tvätta samt att de ska hålla att luta sig mot dagligen. Så först ut av kuddarna är två helt vanliga avtagbara kuddfodral. Jag gjorde mina rektangulära men du kan så klart anpassa dem efter den storlek du vill ha.

Till kuddarna behöver du innankuddar. Jag köpte några kuddar på loppis som jag klippte upp, sedan tog jag ett gammalt håligt lakan och sydde nya innankuddar i rätt storlek som jag fyllde med vadd från loppiskuddarna. Easypeasy!

Jag har ju även som mål under sommaren att bli bättre på att använda rätt inställningar och nål till det tyg jag syr i. Mina kuddar sydde jag i ett grövre ulltyg. Så på symaskinens display fyllde jag i ”Tjockt, vävt tyg” och använde mig av raksöm och sicksack. Symaskinen tyckte att jag skulle använda nål nr 90 och det funkade utmärkt! Nu sätter vi igång och syr kuddfodral hörni!

Hur du syr kuddfodral!

Kuddfodralen är väldigt enkla att sy och du behöver inte så mycket verktyg. Alltså ett perfekt nybörjar-projekt! Ett tips är att läsa igenom hela inlägget en gång innan du börjar att sy och se till att ha allt hemma som du behöver!

Svårighetsgrad: ▲▲

Du behöver:

▲ Tyg
▲ Tråd
▲ Sax
▲ Knappnålar
▲ Måttband
▲ Strykjärn
▲ Strykbräda

KLIPP UT TYGET. Börja med att klippa ut tyget i rätt storlek. Mina kuddar är 30 * 50 cm färdigsydda och ca 20 cm i överlappning, jag har använt mig av 1.5 cm sömsmån i alla sidor.

Kuddens bredd = 30 + 30 + 20 + 1.5 +1.5= 83 cm
Kuddens höjd = 50 + 1.5 + 1.5 = 53 cm

SICKSACKA. Sicksacka alla kanter

FÅLLA KANTERNA. Vik över och underkant (höjden på kudden) 1 gång ca 1.5 cm mot avigsidan på båda sidor

och sedan en gång till. Sy med raksöm

VIK KUDDFODRALET. Vik kuddfodralet räta mot räta, så det får rätt storlek, men överlappningsdelen i mitten av vikningen. (Då hamnar överlappningen på utsidan och blir synlig. Om du vill ha en osynlig överlappning som sitter på utsidan gör du tvärt om. Lägger alltså överlappningen längst ut när du viker. )

SY IHOP. Sy ihop i sidorna med raksöm, se till att du nålat ordentlig på de stället där tyget överlappar så alla tygets kanter ligger kant i kant.

Titta så fint det blev med mina nya kuddar! Så klart kommer det guider även på de andra kuddarna! Med kuddarna får jag kryssa rutan: Sy något till hemmet.

Hur går det för dig med att kryssa sybingorutor? Vill du läsa mer om sybingon? Klicka här!