Hur du syr ett förkläde

Hur du syr ett förkläde

8 augusti, 2019 3 av Fredrika

I samarbete med  Husqvarna Viking och Slow fashion

Sommaren börjar gå mot sitt slut, men än finns det tid för att sy och kryssa rutor. Du har ända till den 25 augusti på dig! Idag visar jag hur du syr ett förkläde i retrostil. Förklädet passar så klart att ha till allt möjligt, som när du städar, lagar mat, målar, fixar i trädgården eller bakar. De stora fickorna är perfekt för att förvara fröpåsar, mobil (som spelar en göttig podcast medan du donar), trådrullar, godispåse eller vad du nu kan tänkas vilja ha nära till hands. Jag har använt mitt förkläde SÅ mycket sedan det blev klart och hoppas att du också ska gilla det!

Hur du syr ett förkläde

Hur du syr ett retro förkläde!

Förklädet är det perfekta skyddsplagget när du ska baka, plantera om växterna eller måla. Mönstret är enkelt att förstora och passar de flesta! A-linjeformen och den ”falska” kantbandsfållningen ger förklädet den rätta 60-talslooken! Ett tips är att kolla så att du har allt hemma som du behöver och läser igenom hela guiden en gång innan du börjar sy!

Svårighetsgrad: ▲▲▲

Hur du syr ett förkläde

Att tänka på:

Vilken typ av tyg ska jag välja?

Välj ett tyg som tåls att slitas, smutsas ner och tvättas många gånger. Förslagsvis ett kraftigare bomullstyg i en lite mörkare färg där smutsen inte syns på en gång. Om du vill läsa mer om bomull som material, kolla in Johannas inlägg om just bomull.

Hur du syr ett förkläde

Vilken typ av fållning ska jag välja?

Vilket tyg du väljer påverkar lite vilken typ av fållning som kommer passa. Jag har valt ett tyg som ser likadant ut på plaggets rät och avigsida och som är ganska löst vävt vilket gör att det är lite stretchigt. Jag har fållat mitt förkläde genom att vika tyget två gånger mot plaggets rätsida. Detta funkar bara om tyget inte har en tydlig avigsida, då avigsidan hamnar utåt i fållningen. Det kan även bli lite svårt att fålla ditt plagg på detta sättet om ditt tyg är väldigt stumt då förklädet på vissa ställen har rundade fållar (som i halsringning och ärmhål till exempel.

Du kan välja att fålla på tre sätt:

1. På det sättet som jag visar i guiden. Lämpar sig för liksidiga tyg som är något stretchiga

2. På det sättet jag visar i guiden, fast tvärt om, att du alltså viker fållen inåt. Lämpar sig för tyg som har en tydlig avigsida och som är något stretchig.

3. Använd dig av kantband. Josefine har gjort en ypperlig guide på hur du syr med kantband. Funkar prima oavsett vilket tyg du väljer.

Du behöver:

Mönsterpapper
Penna
Linjal (gärna en lång och en vinkellinjal)
Tyg
Knappar
Ev kantband
Tråd
Måttband
Knappnålar
Synål
Sax
Strykjärn
Strykbräda

Hur du syr ett förkläde

RITA UT MÖNSTRET. Förstora och rita ut mönstret på ett mönsterpapper. Börja med de två vertikala linjerna och den lodräta linjen för mitt fram. Därifrån kan du sedan märka ut resten av linjerna. När du är klar med mönsret kan du testa att lite försiktigt tejpa ihop axlarna och insnitten och prova om det känns tillräckligt stort. Annars kan du till exempel förlänga förklädet ned till eller lite i axelsömmarna (då blir även ärmhålet lite större). Du kan även lägga till några centimeter mitt fram för att göra förklädet lite bredare (då blir även halsringningen lite bredare).

Om du vill kan du när du känner dig nöjd med pappersmönsret sy en toile (en test) i nått gammalt lakan för att vara på den säkra sidan. Nu är det dags att visa hur du syr ett förkläde!

Hur du syr ett förkläde

KLIPP UT OCH SICKSACKA ALLA BITAR. Klipp ut alla delar och lägg till ca 1.5 cm sömsmån. Sicksacka alla bitar.

SY INSNITTEN. Klipp två små jack i var sida för att markera var insnitten sitter. Dra en sytråd genom insnittets spets för att markera spetsen.

Hur du syr ett förkläde

Sy insnittet med raksöm. Sy från sidsömmen och ut i spetsen. Fäst tråden genom att knyta ihop trådarna (fäst alltså INTE tråden genom att backa med symaskinen. Då blir insnittet väldigt spetsigt.) Pressa insnitten neråt

Hur du syr ett förkläde

SY KNÄPPKANTEN. Förklädet kommer få två knappar mitt bak. För att förstärka knapphålen syr vi in en extra bit tyg, så att tyget blir dubbelt vid knäppningen. Jag valde att låta den förstärkande tygbiten gå hela vägen upp till axeln. På så vis blir hela förklädet lite stadigare. Pressan in nederkanten och ena sidan på förstärkningsbitarna.

Börja med att sy fast förstärkningsbiten i ytterkanten mitt bak på båda sidor av förklädet. Sy fast bandet så att det matchar resten av förklädets fållning. I mitt fall vek jag alltså tygerna först en gång mot tygets rätsida och sedan en gång till. Fortsätt förklädets fåll mitt bak hela vägen ner. Sy med raksöm.

Sy sedan fast förstärkningsbiten i nederkant och upp till axelsömmen. Gör likadant på båda sidor.

FÅLLA RESTEN AV FÖRKLÄDET. Fålla enligt den metod du valt. Börja med att fålla halsringningen genom att vika tyget 1 cm mot tygets rätsida 1 gång och sedan 1 gång till. Sy med raksöm och pressa.

Fålla på samma vis förklädets båda ärmhål.

och sedan förklädets nederdel.

SY IHOP FÖRKLÄDETS AXELSÖMMAR. Sy ihop förklädets axelsömmar med vändsöm. Vändsömmen blir en stark söm som lämpar sig perfekt för ett förkläde. Sy ihop axelsömmarna avig mot avig, pressa isär sömmen och sy sedan ihop sömmen en gång till men nu räta mot räta. På så vis blir sömmen dold.

SY FÖRKLÄDETS KNAPPHÅL OCH KNAPPAR. Testa att nåla ihop förklädet mitt bak för att se vart du vill placera knapphål och knappar. Sy knapphålen på maskinen och knapparna för hand.

SY FÖRKLÄDETS FICKOR. Börja med att fålla fickornas överkant genom att vika tyget 1 cm mot tygets räta och sedan 1 gång till. Sy med raksöm och pressa. Vik sedan in resten av fickans kanter 1 cm mot avigsidan. Pressa.

Nåla och testa vart du vill att fickorna ska sitta. Nåla fast ordentligt och sy med raksöm.

Nu hoppas jag du vet hur du syr ett förkläde!

Läs mer om Sybingon här

Mina Sybingo-inlägg:

Min skaparplan
Hur du syr ett kuddfodral
Mina favoritmönster
Jessicadress och Jellyfish jumper
Ta med dig symaskinen på semestern!
Hur du syr en rund kudde