Den stickade vintagebikinin

Den stickade vintagebikinin

11 augusti, 2019 8 av Fredrika

Garn: Baby Bamboo
Mönster: Mönster ur vintagetidning från 40-talet
Svårighet: ▲▲▲

Min vintagebikini är klar och invigd! Halleluja! Det här är en UFO jag haft sedan 2015 och som nu alltså äntligen är klar!

Mönstret kommer ur en sticktidning från 40-talet som jag fått av farmor. Jag har ändrat i mönstret ganska mycket för att få bikinin som jag vill ha den, få lite bättre passform och för att göra det till en trevligare stickning. Det jag behållt är egentligen bara själva mönsterstickningen.

Underdelen skulle egentligen stickas i tre delar. Ett framstycke, ett bakstycke och en kjoldel. Detta skulle innebära att det skulle vara dubbelt tyg på hela framstycket vilket jag kände skulle bli tjockt och knöggligt. Jag valde därför att sticka det som två stycken där kjoldelen stickas i hop med framstycket.

Toppen valde jag att göra lite mer urringad, sticka lite bredare band på och istället för att sticka insnitt som skulle sys ihop gjorde jag intagningar.

Bikinin är stickad i ett bambugarn vilket är ett viskosgarn, du kan läsa mer om bambu som textilt material hos Johanna, vad det har för för och nackdelar. Garnet köpte jag till bikiniprojektet för flera år sedan innan jag stickat så mycket. Jag har varit lite fundersam hur bambu egentligen kommer fungera i en bikini när det kommer i kontakt med vatten.

Jag måste säga att jag ändå är positivt överraskad. Bikinin smiter åt fint när det kommer i vattnet och än så länge verkar det som den fortsätter att hålla passformen. Nackdelen är att det tar väldigt lång tid för den att torka

På det stora hela är jag väldigt nöjd med bikini, att den blev klar och att den faktiskt blev bra! Om jag skulle sticka den igen hade jag gjort ytterligare några ändringar i mönstret och så hade jag nog faktiskt stickat den i ett tunt ullgarn. Har du stickat badkläder nån gång? Vad är dina erfarenheter av det?