Sy om en T-shirt till volangtopp!

Sy om en T-shirt till volangtopp!

23 augusti, 2019 1 av Fredrika

I samarbete med  Husqvarna Viking och Slow fashion

Hur du syr en volangtopp!

Volangtoppen är en enkel remake som du skapar av en stor T-shirt! Det är ett bra nybörjarprojekt som är enkelt att variera etfter ditt tycke och smak!

Svårighetsgrad: ▲▲

Att tänka på:

När du letar efter en T-shirt att sy om tänk på att T-shirten ska vara ganska mycket större än din vanliga storlek. Jag är vanligtvis en 34/36 och använde mig av en T-shirt i storlek 40. Tänk också på att leta efter T-shirts i bra kvalité, gärna 100 % bomull, linne eller viskos. Då får du en skön topp som håller länge och inte noprar sig efter några användningar. Det kan också vara bra att tänka på, att bara för att du gör en remake blir det inte hållbart i själva görandet. Om du gör om ett plagg som är fullt funktionellt och som nån annan hade kunnat använda men som du efter din remake inte använder så blir det ju en väldigt ohållbar remake. Se till att välja en T-shirt som du verkligen tycker om! Till sist, prova dig fram och testa. Det går att göra flera olika varianter på volangtoppen och om det skulle skita sig ändå, klipp isär och gör till bees wax wraps! Lycka till!

Du behöver:

En stor T-shirt (ca 2-3 storlekar större än den storleken du brukar använda)
Sax
Måttband
Tråd
Resårband (tänk din midjevidd + vidden kring dina axlar + lite till)
En säkerhetsnål
Symaskin
Strykjärn
Strykbord

Gör så här:

KLIPP ISÄR T-SHIRTEN. Börja med att klippa isär T-shirten. Mät var på t-shirten din midja är, sätt en markering. Se till så det som blir kvar av T-shirten under markeringen kan klippas i två lika stora delar som sedan bildar volangen. Tänk på att lite faller bort om du vill fålla volangen sedan. Klipp enligt dina markeringar.

FÖRBERED FÅLLEN. Klipp isär volangbitarna i ena sidan så att du kan sy ihop dem igen till en enda stor del. Fålla sedan volangen. Jag valde att bara sy en liten sicksack längst ut i båda kanterna för att jag tycker att den här typen av tyg gör sig fint med råa kanter. Men du kan såklart också fålla volangen genom att upptill och nertill på volangen vika tyget ca 0.5 cm mot tygets avigsida 2 gånger.

Sy två rynksömmar längst upp på volangen genom att sy med raksöm med storlek 5-6 på stygnlängden först en gång hela vägen runt och sedan en gång till ca 1 cm nedanför första sömmen. FÄST INTE TRÅDARNA.

FÅLLA TOPPEN. Fålla toppens över och underkant. Tänk på att längst ner ska du kunna trä igenom den resår som du ska använda så fållen måste vara minst lika bred som den. Vik tyget 1 gång mot avigsidan och sedan en gång till. Sy med raksöm men lämna ett litet hål som du kan trä resåren igenom.

Fålla översidan genom att vika tyget 0.5 cm mot avigsidan 2 gånger. Sy med raksöm hela vägen runt.

SY FAST VOLANGEN. Nu kommer vi till det lite trixiga. Mät ut resåren som ska vara runt axlarna. Var noga! Du vill inte att resåren sitter för löst, då kommer toppen falla ner, men om du spänner den för hårt kommer det snabbt bli obekvämt att ha den på dig. Det bästa är om du har en liknande topp du kan mäta runt. Annars be någon om hjälp att mäta dig. När du klippt till rätt mått av resåren, sy ihop den till en cirkel och sätt 4 markeringar med exakt jämnt mellanrum. Sätt även 4 markeringar upptill på din topp med 4 exakt jämna mellanrum. Rynka din volangbit så den får samma storlek som toppens överdel. Nåla nu ihop toppens överdel med resåren på de 4 ställen du satt markeringar. Nåla även ihop volangen på dessa 4 ställen. Sy ihop alla lager med sicksack genom att hålla resåren sträckt över hela toppen.

Trä i resåren nedtill på toppen! Klar! Glöm inte att du ska maila in din bingobricka till oss SENAST på söndag den 25/8. All info hittar du i första sybingo-inlägget.

Läs mer om Sybingon här

Mina Sybingo-inlägg:

Min skaparplan
Hur du syr ett kuddfodral
Mina favoritmönster
Jessicadress och Jellyfish jumper
Ta med dig symaskinen på semestern!
Hur du syr en rund kudde
Hur du syr ett Retro förkläde
Nylagad dragkedja