Kika på folk

Kika på folk

27 augusti, 2019 2 av Fredrika

Nu är det en knapp vecka kvar till skolstart, så jag fortsätter att visa lite projekt jag jobbade med förra året. Förra veckan visade jag mitt arbete från vår Scenkostym-kurs. Idag tänkte jag visa mitt arbete från vår kurs Material, kropp och Rum.

I kursen fick vi öva på att skapa något för en offentlig miljö. I år blev vi tilldelade Frölunda kulturhus som ligger i Göteborg. Vi skulle skapa något till någon av de offentliga utrymmena, något som vi tyckte kunde bidra med nånting. Vi fick åka dit på studiebesök vid två tillfällen och sedan fick vi arbeta fram vår gestaltning på skolan. Platsen fungerade som ett skolexempel och vi ställde inte ut våra verk där på riktigt sedan. Mitt arbete har jag fotat i en av salarna på skolan.

Delar ur min platsanalys:

Jag upplevde att Frölunda kulturhus innehöll mycket bruna, röda och murriga färger och att färgerna var dominerande i huset. Det var ganska mörkt och dunkelt, hårda material som tegel, kakel och metall och mycket olika material och föremål. I byggnaden fanns mycket verksamheter och evenemang som lockade många olika typer av människor till platsen. Min starkaste upplevelse av platsen var att platsens fysiska uttryck inte speglade den kreativa verksamheten som är Frölunda kulturhus. De värdeord som jag tog med mig från min analys blev:

  • Inbjuda till kreativitet/ Inspirera till skaparglädje
  • Utgå från och lyfta det som redan finns
  • Spegla platsens verksamhet

Helhetstanken och min konstnärliga intention

Min intuition med de hängande textila tygerna var att i Kulturhusets korridor skapa ett rum. Ett rum du kunde vila i, ett rum att vänta i, läsa läxor, äta matsäck eller titta på de besökare som passerade. I dag rusar vi ofta från plats till plats, vi har hundra bollar i luften och ständiga tider att passa. I min gestaltning ville jag uppmuntra till att sitta ner en stund och göra ingenting, titta på de människor som passerar och ta en paus från livets brus.

Min metod, process och relevanta val.

Tidigt i kursen bestämde jag mig för att jobba med rummets befintliga färger och mönster. Jag kände att det redan fanns så mycket att jobba med att jag inte behövde börja med att addera fler element. Dessutom kändes det som en rolig utmaning att utgå från något som jag personligen inte inspirerades av och jobba med det istället för mot det och skapa något som kunde lyfta det som redan fanns. Med hjälp av rummets befintliga former och färger ville jag skapa en inspirerande plats att inspireras på.

I relation till alla smådetaljer som jag upplevde lite plottriga ville jag bidra med stora former. Jag ville utgå från husets rödbruna nyanser och hitta färger som lyfte upp och som gav liv åt de färger som redan fanns. Jag ville jobba med lätta och mjuka material som kontrast till allt hårt material och jag ville lyfta och leka med de former som redan fanns i huset.

Jag ville vara på en plats där det passerade mycket människor samtidigt som jag skulle kunna skapa känslan av ett rum. En plats där min gestaltning kunde fungera som ett rum där en kunde betrakta de som är utanför utan att de som passerade kände sig uttittade.

Jag valde ett av hörnen i korridoren, en lugn plats där alla människor som är i byggnaden passerar till sina verksamheter.

Hur det blev:

På bilderna i inlägget ser ni alltså slutresultatet av min gestaltning som jag skapade med min plats-analys som grund. I slutändan fick jag prioritera bort vissa saker. Men jag väljer att sätta punkt här för att inlägget inte ska bli för långt. Avslutningsvis får ni den beskrivande texten jag skrev till min gestaltning:

Kika på folk är en textil utsmyckning för Frölunda kulturhus. Frölunda kulturhus är ett hus fullt av kreativa verksamheter och evenemang. Kika på folk uppmuntrar till att ta paus från livets brus och höga tempo. Kika genom textilens fönster och fascineras över alla de olika människor som rör sig i byggnaden. Vem är det som står på andra sidan?  Kika på folk är en textil lek med byggnadens egna uttryck. Kikar du noga hittar du byggnadens fönster och fönsterspröjs i textilen.