Sypeppens insamling: Februari 2020

Sypeppens insamling: Februari 2020

1 februari, 2020 12 av Fredrika

Årets andra månad är här och jag är otroligt taggad på skapar-året 2020! Och var jag inte taggad innan så blev jag definitivt efter att jag fått se allt fint ni skapade på januaris tema Byxor! Är ni nyfikna på vad månadens tema är! Ja men låt oss ta redan på det!

Tema: Remake

Yes! Månadens tema är alltså Remake och i vanlig ordning tycker jag och Josefine att det bara är roligt att få se hur OLIKA vi kan tolka temat! Remake är alltså ett engelskt ord som syftar till att göra något nytt av något gammalt. Du kan till exempel använda ett gammalt vintage-mönster för att skapa ett sprillans nytt plagg, du kan inspireras av någon annans skapelse (glöm då bara inte att ge cred till orginal-skaparen), du kan uppdatera/laga ett älskat projekt som behöver lite omvårdad eller helt enkelt använda ett gammalt plagg och sy om till ett nytt, vilket just ordet REMAKE kanske oftast används till i skaparkretsar. Så vässa tankeknölarna, stickorna och saxen. Nu kickar vi igång februaris sypepp!

Möt månadens sypeppare: Sofie Mortensen

Den här månadens sypeppare är ingen mindre än min gode vän Sofie Mortensem som jag lärde känna när vi spelade teater ihop på folkis för en massa år sedan. Jag och Sofie bodde sedan i kollektiv tillsammans under ett år och jag har så mycket fina minnen från det året! Vi hade en gemensam virkning i köket som utmynnade i en gigantisk, rund hallmatta, vi åkte på loppisrundor och så satt vi och stickade mest varenda kväll. Sofie har varit en flitig sypeppare under åren och bidragit med inspirerande bidrag i alla möjliga tekniker! Därför känns det så klart otroligt fint att hon ville vara månadens sypeppare! Glöm nu inte att gå in och följa Sofies blogg och insta!

Hej Sofie! Vad roligt att du vill vara månadens sypeppare! Kan du inte börja med att berätta lite om dig själv? 

Så himla roligt att få vara med! Vilken ära! Jo, visst kan jag berätta lite om mig själv! Jag är uppvuxen i den fina staden Norrköping i Östergötland, men bor nu mera i Göteborg med sambo och katt. Jag har en bakgrund inom teater och musikal och pluggade det under tre år på två olika folkhögskolor. Men nu har jag lämnat tankarna på att bli musikalartist och drömmer istället om att få arbeta på museum eller arkiv, och det är den drömmen jag jagar nu på Göteborgs universitet. Där studerar jag till en kandidat inom kulturarvsstudier med inriktning på historia. Så just nu går mycket av min skapar-tid åt till studier istället. Vill egentligen skapa mycket mer än vad jag hinner, hehe…

Just nu är stickningen min stora passion och min livlina i all skol-stress. Det är stickningen som håller mig nere på jorden när tenta-ångesten slår till.

 Jag älskar jag secondhand och loppis, personlig stil, inredning, jag läser mycket böcker och dricker mängder av te.

Åh så spännande att läsa om dina studier! Det låter VERKLIGEN som ett drömmigt yrke! Du är ju en skapande person ut i fingerspetsarna. Du virkar, stickar, syr, färgar garn, spelar teater och sjunger! Hur kommer det sig att du började skapa? 

Jag har alltid dragits till det kreativa och har alltid skapat på något sätt, ända sen jag var liten. Jag kan tänka mig att min grundskoleutbildning har påverkat mig en del också. Jag gick på Waldorfskola som har mycket fokus på just skapandeprocesser, utveckling och kreativitet. Där fick jag tidigt prova på många olika hantverkstekniker, så det har liksom alltid funnits med. Sång och musik också. Det var alltid mina ”bästa ämnen”, musik, slöjd, bild och form. Sen så var min mormor en stickare, min mamma stickar, och nu jag också. Så det sitter väl lite i generna kan jag tro.

Det låter som en himla fin skolgång! Vad fantastiskt att få med sig det från skolans värld, precis så ska det ju vara! Men du, minns du ditt första sypepps-bidrag? 

Oj, det var några år sen…få se nu…jag tror det kan ha varit några brallor och en byxdress som jag hade lagat. Jag visste inte om lagningar kunde räknas som ett riktigt bidrag till Sypeppen, men Fredrika sa att ”att laga plagg är också att sy.” Så de skickade jag in. Eller så kan det ha varit ett par rostbruna sockar.  Det var i alla fall också ett tidigt bidrag.

Ja att laga är ju så klart i allra högsta grad en typ av skapande som vi borde ägna oss mer åt. Heja dig! Men nu skulle jag vilja veta, har du något skapartips som du vill dela med av? 

Ååh, tycker det är så svårt att komma med bra tips…men mitt bästa tips överlag är ju att koka sig en kopp te innan man ska börja skapa. Allt blir bättre med en kopp rykande varmt te tycker jag! Men annars är nog mitt bästa tips att bara göra det! Sätt igång och skapa! Prova, våga, fråga, gör fel, gör om, googla. Om man har hittat inspiration och nyfikenhet, slösa inte bort den! Låt den inte bara ligga i en liten låda, utan plocka fram den och utforska. Att skapa är ju så härligt när man väl kommit igång, men ibland kan startsträckan kännas lite lång och läskig.

Och viktigast av allt, ha inte för höga krav på dig själv! Det ska vara kul att skapa! Det ska få dig att må bra, inte göra dig stressad. Och då kan den där koppen med te hjälpa till.

Åh vilken himla bra skapartips! Jag håller med dig i allt! Under februari kommer vi ha tema ”Remake”. Vad är du sugen på att skapa? 

Såå bra tema!! Jag älskar återbruk och försöker leva så hållbart som möjligt. Det är något som jag verkligen tänker mer och mer på i min vardag, att göra hållbara val. Så det här temat är ju perfekt. Det kluriga är bara att hitta de där smarta lösningarna, och att kunna se alla möjligheter för ett plagg. Jag har en kofta som jag tycker är väldigt fin, men som jag ändå inte använder…jag funderar på om jag ska testa att göra om den till en väst istället. Det är ju såå fint med stickade västar, och jag har ingen! Så det ska jag nog prova. Om jag nu vågar klippa i den! Iiiiih! Eller så kanske jag kan dela på nån klänning som jag inte använder så mycket, så att det blir ett matchande set med topp och kjol istället? Skulle ju vara super fint till sommaren. Vi får se!Det ska bli spännande att se vad alla andra hittar på!

Tack finaste Sofie för att du vill vara månadens sypeppare och för alla fina bidrag du förgyllt sypeppen med! 

Så här går det till:

1.  Sy , brodera, sticka, virka eller skapa något i en annan textil hantverksteknik. Fotografera det du skapat!

2. Blogga, instagramma eller dela ditt alster i facebookgruppen. (Använd hashtagen #sypeppen och #sewityourself.) Det går även bra att maila ditt bidrag till: info.sewityourself@gmail.com. Länka till sypeppen i ditt inlägg. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att vi återpublicerar din bild i våra bloggar och övriga kanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.

3. Kommentera med en länk (gäller både bidrag från blogg, facebook och instagram) till ditt sypeppsbidrag i insamlingsinlägget för aktuell månad. Den 1:a – 25:e varje månad kan du skicka in ditt bidrag till sypeppen. För mer info om hur du skickar in ditt bidrag hittar du i  detta inlägget