Är bloggen utdöende?

Är bloggen utdöende?

27 februari, 2020 10 av Fredrika

I Skaparåret del 2 snuddade jag lite vid ämnet hurvida folk läser bloggar eller inte längre. Det fick mig att minnas att jag har några inlägg kvar att beta av från ”önskelistan” av inlägg jag fick önskningar på förra året. Ett önskemål jag fick från er var nämligen att skriva om vilka bloggar jag läser men jag har dragit mig lite för att göra det här inlägget av den enkla anledningen att jag nästan inte läser några bloggar längre. Så jag har funderat och bestämt mig för att inlägget får ett lite annat upplägg. Först och främst tänkte jag dela med mig av om varför jag inte läser så mycket bloggar längre.

1. En av anledningarna till att jag började läsa bloggar och själv blogga, var att jag ville hitta inspiration och människor med liknande intressen som mig, dela kunskap och inspiration. Idag när jag går en konstnärlig utbildning får jag utlopp för det hela dagarna. Jag har en jättefin klass där vi ger varandra feedback och pratar om varandras arbeten nästan varje dag. Det gör att jag inte har samma behov av det utbytet på sociala medier längre.

2. Idag finns det så många kanaler att inspireras av och på. Det finns så många fina stick och sömnads konton på instagram. Du kan följa #-tags och följa många fler vilket ger ett väldigt varierande flöde. Dessutom finns ju ljudpoddar och videopoddar där en får tillfälle att lära känna människor lite mer på djupet och du kan dessutom skapa under tiden. Det är helt enkelt fler kanaler och konton som brottar om ens uppmärksamhet.

Nackdelen med instagram tycker jag är att de små kontona försvinner lite i mängden, det är svårare att ha en personlig relation till dem du följer och följs av. Och det är lite samma med podden, även om den i sig själv har ett format som gör att vi som håller podden kan visa upp fler sidor så finns det inte ett lika tydligt kommunikationssätt att kommunicera med er som lyssnar. Dessutom är ju själva podd-formatet i sig själv lite krångligt vilket gör att det är ju inte lika många som skaffat podd som hade blogg.

Men lite som Linnéa kommenterade under mitt inlägg är bloggen ett långsammare format utan lika mycket intryck och det tror jag den skulle kunna vinna på i längden. Att vi igen kommer längta efter att få sålla lite mer, få matigare och personligare inlägg men färre intryck. Jag blir alltid väldigt glad när du kommenterar här och jag får ta del av dina tankar!

Så det vore såå roligt att få läsa lite om hur du tänker kring det här? Läser du bloggar? Vilka sociala kanaler är du mest aktiva på? Vad är roligast att läsa om? Vilka personer följer du och gillar just nu och så vore det så klart superfint om du ville dela med dig av vilka kanaler du finns på <3