Sy en volangklänning i våder

Sy en volangklänning i våder

30 augusti, 2020 0 av Fredrika

I samarbete med Husqvarna Viking

sy volangklänning

Nu är sybingon nästan slut för i år och i eftermiddag avslöjar vi årets vinnare. Det är så fint och inspirerande att få se vad ni skapat under sommaren. Om ni vill ha nånting att sy på medan ni väntar på det spännande avslöjandet bjuder jag idag på en guide: där jag visar hur du kan sy en volangklänning. Håll till godo!

Sy en volangklänning i våder

Att sy en volangklänning i våder är superenkelt. Du utgår från dina egna kroppsmått och gör klänningen så pass stor att du kan dra den över huvudet. På så vis slipper du både dragkedja, knappar och liknande!

Svårighetsgrad: ▲▲

Att tänka på:

Eftersom du rynkar klänningen och ökar vidden med ca 150-200% i varje våd kommer det gå åt MYCKET tyg. Därför är det smart att använda sig av ett påslakan eller liknande. Ju styvare tyget är desto ”puffigare” kommer klänningen bli. Väljer du ett följsamt tyg kan du öka med 200% för att se till att klänningen verkligen får volanger som syns men om du väljer ett väldigt styvt tyg räcker det att öka vidden med 150%.

I det här inlägget visar jag hur du räknar ut hur stora delarna ska vara och hur du syr ihop klänningen. Om du vill veta hur du rynkar delarna hoppar du över till detta inlägget. När jag sydde volangklänningen använde jag mig av en rynkpressarfot och en fållvikningsfot. Sjukt smidigt och tidseffektivt. Men se till att öva på en provbit från ditt tyg så du känner dig säker och inte behöver sprätta.

I min klänning valde jag att sy axelband som du knyter ihop med en rosett på axlarna. Då behöver du fyra band som du kan göra så långa och breda som du tycker blir fint. Om du inte vill knyta ihop banden på axeln behöver du bara göra två band. Se då till att de blir rätt längd på dem!

sy volangklänning

Du behöver:

Tyg (mycket, se till att räkna tygåtgång innan du väljer)
Mellanlägg
Sax
Knappnålar
Måttband
Tråd
Synål

Om du vill:
Rynkpressarfot
Fållpressarfot

Gör så här:

RÄKNA UT ALLA DELAR. Börja med att räkna ut hur stora alla delar ska vara. Vi kommer att utgå från bystmåttet och sedan räkna oss vidare därifrån.

sy volangklänning

(Delarna på bilden är INTE proportionerligt stora)

RÄKNA UT BREDD OCH LÄNGD TILL VÅD 1.
1. Mät omkretsen runt din byst, mät där du är som bredast.
2. Lägg till rörelsevidd. Det ska vara så pass mycket att du kan dra den över huvudet. Jag la till 3 cm i varje sida. Ju större omkrets du har desto större rörelsevidd kan du behöva lägga till. Lägg till sömsmån, ca 1.5 cm i var sida.
3. Mät från din ärmhåla och en bit nedanför din byst för att få längden på våd 1. Lägg till sömsmån uppe och nere ca 1.5 cm

Ex
Bystvidd: 84 cm
Rörelsevidd: 3 cm i var sida
Sömsmån: 1.5 cm i var sida
84+3+3+1.5+1.5= 93 cm

Ärmhåla till nedanför byst: 20 cm
Sömsmån 1.5 cm upptill och nertill
20+1.5+1.5=23 cm

VÅD 1= 93*23 cm

RÄKNA UTT BREDD OCH LÄNGD TILL VÅD 2.
1. Utgå från bredden på våd 1. Öka vidden med 150-200%
2. Mät från där din 1:a våd slutar till dit du vill att din 2:a våd ska sluta (ungefär nedanför höften) lägg till 1.5 cm upptill och nedtill

Ex
Bredd: 93 cm (våd 1)* 2,5(150%) =232.5 cm
Längd: 25 cm +1.5+1.5=28 cm

VÅD 3= 232.5*28 cm

RÄKNA UT BREDD OCH LÄNGD TILL VÅD 3.
1. Utgå från bredden på våd 2. Öka vidden med 150-200%
2. Mät från där din 2:a våd slutar till dit du vill att din 3:e våd ska sluta (dit du vill att klänningen ska sluta) lägg till 1.5 cm upptill för sömsmån och 3 cm nedtill för fåll.

Ex
Bredd: 232.5*2.5=581 cm
Längd: 30+1.5+1.5

VÅD 3=581*33 cm

RÄKNA UT BREDD OCH LÄNGD TILL INFODRING.
1. Bredden på infodringen blir samma som bredden på våd 1.
2. Längden kan du välja själv men ca 5 cm + sömsmån tycker jag är lagom.

INFODRING: 93*8 cm

BREDD OCH LÄNGD TILL AXELBAND.
Här väljer du lite själv hur långa och breda banden ska vara. Glöm inte att räkna med sömsmån bara!

AXELBAND: 12* 55cm

sy volangklänning

KLIPP UT OCH SICKSACKA. Klipp ut och sicksacka alla dina delar.

sy volangklänning

SY AXELBANDEN. Börja med att vika in ca 1 cm mot avigsidan hela vägen runt på alla fyra banden.

sy volangklänning

Vik banden på mitten med rätsidan utåt. Pressa,

sy volangklänning

Vik banden räta mot räta igen och sy en diagonal söm, från ena kortsidans spets och ner ca 4 cm. Se bild ovan. Trimma ner sömmen genom att klippa bort överflödigt tyg.

sy volangklänning

Vik tillbaks bandet avig mot avig och peta ut spetsarna.

Sy med raksöm från spetsen och hela vägen ner till andra kortsidan.

SY INFODRING. Stryk fast mellanlägget på avigsidan av infodringen.

Sy ihop infodring och första våden längs kortsidan. Pressa sömmarna.

Lägg infodringen räta mot räta med första våden placera ut axelbanden så de hamnar på lagom avstånd från varandra. (Nåla gärna och testa innan du syr).

Sy med raksöm hela vägen runt. Pressa isär sömmen och pressa sedan ner sömmen mot infodringen.

Sy ned sömsmånen mot infodringen med raksöm.

Pressa ned infodringen avig mot avig på första våden. Sy fast infodringen med några stygn för hand i sidorna så den håller sig på plats.


Nu är du klar med överdelen och ska bara rynka och sy fast våd 2 och 3. Om du vill veta hur du syr volanger med rynktråd hoppar du över till detta inlägget. Nåla ordentligt och se till att fördela rynket jämnt.

När rynket är på plats är det bara fållningen kvar! Jag använde mig av Husqvarnas fållvikningsfot och det var en riktig dröm med tanke på hur mycket vidd det var i den sista våden. Det blev så rakt och fint! Om du inte har en fållvikningsfot går det så klart hur bra som helst att sy fållen genom att vika tyget två gånger mot avigsidan, pressa och sy med raksöm. Visst var det lätt att sy en volangklänning?!

Klar! Bra jobbat!