Starta höstens stickprojekt – En stickskola i snabbformat

Starta höstens stickprojekt – En stickskola i snabbformat

20 september, 2020 1 av Fredrika

Hösten är här och med den kommer stickningens högsäsong och det är dags att starta höstens stickprojekt! Vi plockar fram gamla stickprojekt för att avsluta projekt, du som aldrig stickat förut klickar hem dina första par stickor eller rotar fram garn ur någon ärvd gammal låda. Instagram översvämmas av all världens fluffiga projekt att inspireras av. Men hur tusan gör du då om du vill starta det där första projektet? Vilka stickor ska du klicka hem och vilket garnnystan kan du använda till den där koftan du så gärna vill sticka? Ingen fara! Detta ska vi fixa! Här kommer några handfasta tips att hålla i handen. Nu är det dags att starta höstens första stickprojekt:

I stickskolan i snabbformat kommer jag utgå från mönstret på min basker Virvel. Du hittar inlägget och mönstret om Virvel här.

starta höstens stickprojekt

En liten skola i vad stickfasthet är

Det första du behöver veta för att starta höstens stickprojekt är att, för att ditt projekt ska bli som du tänkt dig behöver både mönster, garn och stickor samspela. Därför anges alltid stickfasthet i ett stickmönster. Men vad är stickfasthet då?

Stickfastheten talar om för dig hur garn, stickor och ditt stickgrepp samspelar, alltså hur många maskor du får ut på 10 cm. För även om du och jag valt samma stickor och garn och stickar en lapp med lika många maskor kommer de förmodligen bli olika stora. Det är för att vi har olika stickgrepp, alltså att jag kanske stickar lösare än du. Det kan bli ett problem om jag har skrivit ett mönster på en basker som du vill sticka. För om du följer min beskrivning med antal maskor kommer din basker bli mycket mindre än min eftersom du stickar fastare än mig. Kan du isåfall inte sticka min basker? Jo men visst kan du göra det! Och det är här stickfastheten kommer in.

Stickfastheten anges alltid i början av stickbeskrivningen och det brukar stå ungefär så här:

Stickfasthet: 18 m och 24 v

Det betyder att om du lägger upp 18 maskor och stickar 24 varv på de stickor som mönstret anger ska din lapp blir 10*10 centimer. Då stickar du lika fast som mönsterskaparen och kommer få en basker med de mått som mönstret anger. Om lappen skulle bli större eller mindre finns det sätt att justera det på! Men det förklarar jag mer om lite längre ner. Nu går vi vidare!

starta höstens stickprojekt

En liten skola i att välja mönster

Jag tycker att det är lättast att anpassa stickor och garn efter mönstret och därför väljer jag mönster först. Men vilket mönster ska du välja då?

Mitt första tips är att sticka något som inte behöver någon direkt passform eller storlek som till exempel en sjal. Mitt andra tips är att sticka något som du bara stickar en av som till exempel en mössa eller en sjal (så riskerar du inte att sticka färdigt ena vanten men aldrig komma igång med den andra). Tredje tipset är att välja ett mönster som du RIKTIGT gärna vill sticka. Vill du rivstarta med en flerfärgstickad kofta. Ja men KÖR! Det kommer ta lite längre tid, men om du verkligen vill ha den kommer du ha en bra morot att jobba mot.

Jag kan också tipsa om att leta efter ett mönster där du ska använda dig av lite tjockare stickor, typ nummer fyra eller större, för ju större stickor du stickar med desto snabbare går det. Men med det sagt, återigen, hittar du ett mönster på stickor 2.5 som du verkligen vill göra. KÖR.

Vart hittar du dina mönster då? Det finns ju hur mycket mönster som helst att välja mellan men här kommer några tips på var du kan leta: 

→ Fråga om tips i din lokala garnbutik
→  Fråga om tips i fb-grupper som Sypeppens Facebook-grupp eller Garngäris
→ Leta på raverly
Järbo har många fina gratismönster
Sandnes har också många fina gratismönster
Magasin duett har under flera höstar släppt otroligt fina kollektioner med stickade plagg av indie-designers. De kostar en liten slant men är otroligt välskrivna och designade.
→ Petit knit har också många fina mönster (Jag tycker dock att hennes mönster inte är supertydliga)

En liten skola i att välja garn!

Vilket garn du ska använda dig av är ju helt klart en smaksak. Men det måste funka ihop något så när med mönstret du valt. Det enklaste är så klart om du, när du valt mönster kan fråga någon stickkunnig i din närhet om de kan hjälpa dig att hitta ett passande garn eller fråga dem som jobbar i garnbutiken vilket garn de skulle rekommendera. Men roligast är så klart att lära sig det själv!

En miniskola i garntjocklek


→ Kolla på banderollen till ditt garn hur många meter garn det går på 100 gram. Det talar nämligen om för dig hur tjockt ditt garn är.

→ Sedan gör du samma kontroll på det garnet som är föreslagit för mönstret du valt.

Till exempel anger mönstret till Virvel basker att du ska använda Kampes 3-trådiga garn. Om du googlar på garnet hittar du det bland annat på Garnr och kan klicka dig in på garnet där. Där hittar du att det går 200 meter på 100 gram.

Om du till exempel hellre skulle vilja sticka baskern i Raumas baby panda märker du att det går 175 meter på 50 gram vilket alltså ger 350 meter på 100 gram. Det betyder att baby panda är tunnare än kampes 3-trådiga och baskern riskerar att bli för liten. Däremot Malabrigos Worsted som det går 192 meter per 100 gram är ju ganska likvärdig med kampes 3-trådiga och kan alltså vara ett bra alternativ!

Vilket material ska du välja?

Själv tycker jag bäst om att sticka i naturgarner och undviker syntet. Det är så klart en smaksak men det kan vara bra att veta att syntetgarner innehåller plast som kan släppa ifrån sig plastpartiklar.

→ Ull är ett material som jag älskar, det är varmt, töjbart och andas. Alltså bra till koftor, mössor, halsdukar, vantar, jumprar ja de flesta projekt

→ Lin, bomull och bambu är garner producerade på växtfibrer. De är svala och härliga att ha i händerna på sommaren. De passar till disktrasor, linnen, t-shirtar och andra plagg som du vill ska vara svala mot kroppen.

→ Ull+ polyamid är en superbra kombo när du ska sticka saker som ska vara på fötterna. Om du väljer ett rent ullgarn kommer slitaget bli för hårt för garnet och det blir hål på sockorna på noll-tid. Om det finns några procent polyamid med i garnet blir garnet mer tåligt för slitage och du får ett par sockor som håller länge.

En liten skola i att välja stickor!

Slutligen, vilka stickor ska du välja då? Vilka stickor du ska välja beror på:

1. Vilket mönster du valt
2. Vilket garn du valt
3. Hur hårt/löst du stickar och det är alltså här stickfastheten kommer in.

Till exempel: I mönstret Virvel står det att du ska använda rundsticka nr 5 på 80 cm. Det betyder att stickorna är 5 mm i omkrets och sitter på en kabel som tillsammans med stickorna bli 80 cm.

Låt oss säga att du nu stickat en provlapp i Kampes-3trådiga. Du har alltså lagt upp 18 maskor och stickat 24 varv. Men din lapp blir inte 10*10 cm utan 9*9 cm. Då betyder det att du stickar fastare än vad jag gör. Då kan du testa att gå upp i storlek på stickorna till, till exempel 5.5 eller 6 mm. Testa att sticka en ny provlapp med de större stickorna och se om du nu får en provlapp som blir 10*10 cm.

Om du valt att sticka något som inte behöver vara i en exakt storlek som till exempel en sjal så spelar ju stickfastheten mindre roll utan då är det bara att köra igång på de stickor som mönstret skrivit ut om stickfastheten inte var heeelt tokig. 

Nu hoppas jag att du känner dig redo för att starta höstens stickprojekt! Om du vill ha hjälp på traven med de moment du behöver kunna för att sticka Baskern Virvel hittar du lektionerna i min Stickskola här.

Momenten du behöver kunna är:
Lägga upp maskor
Sticka räta maskor
Sticka aviga maskor
Öka maskor
Minska maskor
Sy maskstygn
Fästa tråden i din stickning
Blocka din stickning

och om det blir fel:

Sticka tillbaks maskor
Plocka upp maskor

Om du tycker att något fattas, vill lägga till något, få något förtydligat eller ge förslag på fler inlägg på temat stickning! Lämna gärna en kommentar! Lycka till med att starta höstens första stickprojekt!