En liten skola om stickor + mina favoritstickor!

En liten skola om stickor + mina favoritstickor!

8 oktober, 2020 6 av Fredrika

Vi fortsätter att förkovra oss i ämnet stickning! Förra gången fick du en liten snabbskola om stickning. Idag ska vi prata stickor! Nämligen om mina favoritstickor och en liten skola om stickor. Stickor är ju en så stor och viktig del av själva stickandet och det kan vara svårt att veta vilka stickor du ska köpa. Jag kommer inte prata om strumpstickor idag av den enkla anledningen att jag så sällan stickar sockor och därför inte har sån bra koll på de stickorna!

En liten skola om stickor

Mina favoritstickor – En liten skola om stickor!

Till att börja med måste jag slå ett slag för rundstickan! Mina första projekt stickade jag på vanliga långa stickor, men när jag väl testat rundstickan var fast! Rundstickorna är kortare än vanliga stickor vilket gör att de inte hakar i saker när du stickar. Det är lättare att få ett bra grepp om stickorna vilket minskar kramp-känsla i händerna. Kabeln som går mellan stickorna gör att arbetet kan vila på den, istället för på själva stickorna. Det gör att du inte behöver hålla upp hela tyngden själv. Jag ÄLSKAR rundstickor och vill rekommendera ALLA att gå över till rundstickan (alltså vad du än stickor)

Rundstickor har olika tjocklekar på själva stickorna och längder på kablarna. Vilken storlek du ska ha på stickan och kabeln beror på vad du ska sticka. Grovleken på stickan bestäms efter din stickfasthet och längden på kabeln brukar stå angivet i mönstret du stickar efter. Men generellt kan du tänka att ju större projekt desto längre kabel.

En liten skola om stickor

TIPPAR ELLER FASTA STICKOR?

Jag föredrar också att köpa tippar istället för fasta stickor. Med tipparna köper du stickor och kabel för sig. Du behöver alltså inte köpa lika många stickor eftersom du kan byta stickor mellan olika kabellängder.

En liten skola om stickor

TRÄ, METALL ELLER KARBON?

Rundstickorna finns i alla möjliga olika material som metall, trä, karbon, bambu osv. När jag började sticka, stickade jag väldigt hårt. Då föredrog jag att sticka med metallstickor som gjorde att garnet gled bättre på stickan. Nu stickar jag lösare och föredrar att sticka på trästickor för att friktionen hjälper till att hålla maskorna på plats. Det är helt enkelt en smaksak!

Som ni ser på bilden finns det även olika långa tippar. De längre stickorna är den vanliga längden men jag föredrar att sticka med lite kortare tippar. Jag tycker att de lägger sig väldigt bra i handen!

KNIT PRO, ADDI ELLER HIYA HIYA?

Det finns en hel uppsjö av olika märken på stickor och jag har testat lite alla möjliga som Knit Pro, Addi, Järbo, Hiya Hiya och See Knit och jag tycker faktiskt de flesta är bra. När du köper fasta rundstickor, kolla så att det är en bra övergång mellan stickan och kabeln. Det ska inte finnas något för garnet att ”haka” i. Jag älskar de tippar som har en kabel med en ”kul-led” som gör att kabeln snurrar med när du stickar. Det förhindrar att tipparna skruvar upp sig när du stickar. Det är så irriterande när de gör det och skapar glapp mellan stickorna och kabeln som garnet kan fastna i.

Mitt favoritmärke hittills är från märket See knit. De har olika längder på tipparna, kul-led i kablarna, stickorna finns i tunna storlekar och så är de otroligt fina också!

Jag tycker verkligen att stickor är otroligt värt att investera i bra redan från början. Stickorna kan du ju (så länge du inte tappar dem eller sätter dig på dem) ha hur länge som helst och till allt du stickar. Ett par dåliga stickor kan ju verkligen försvåra ett projekt SÅ mycket. Så hellre få och bra än tvärt om tycker jag! Det var min lilla skola om stickor!

MEN VAD TYCKER DU?

Nu vill jag veta! Vad stickor du med? Vilket material och längd föredrar du? Har du något favoritmärke eller märke som du verkligen inte kommer köpa igen! Och är det någon finess du inte vill vara utan! Lämna en kommentar vetja!