Garnvikt, garnklass och masktäthet!

Garnvikt, garnklass och masktäthet!

17 december, 2020 2 av Fredrika
Garnvikt, garnklass och masktäthet!

Idag fortsätter vi att prata stickning i stickskolan. Tidigare har ni fått en stickskola i snabbformat och en stickskola om stickor. Fortsätt gärna att komma med önskemål med vad ni vill läsa om! Idag ska vi prata om något som är SÅ användbart men som många tycker är klurigt.

Nämligen garnvikt, garnklass och masktäthet. Det fina med att bli en hejare på garnvikt är att det blir SÅ mycket enklare att våga frångå garnet som rekommenderas i mönstret du vill sticka.

Garnvikt och garnklass skulle jag säga är samma sak. De berättar om hur tjockt ditt garn är utifrån olika kategorier. Ibland delas de upp i siffror, typ 1-7, ibland bokstäver som A-E. Men det vanligaste skulle jag säga är ett system där garnvikterna har olika namn. Jag berättar mer om det snart!

Så varför är det en bra sak att kunna? Jo, tjockleken på garnet påverkar masktätheten, som påverkar hur stor din stickning blir. Om du hittar ett garn med samma garnvikt/ masktäthet som garnet som anges i mönstret blir det enklare att välja ett garn som du själv vill ha vilket gör dig mycket friare i ditt stickande.

För att få reda på hur tjockt ditt garn är så kollar du på hur många meter det går per 100 gram. Ju fler meter desto tunnare garn. Garnerna delas sedan upp i olika standardiserade garnklasser. Vad garnklasserna heter och hur många meter per 100 gram som räknas in i garnklassen kan variera lite beroende på språk, nationalitet, person osv. Nedan ser du en liten lathund på garnklasserna och hur många meter per 100 gram det går på de olika kategorierna. Se det inte som en sanning utan mer som en vägvisare.

Men precis som jag skrivit om sticktäthet och masktäthet i inläggen tidigare om stickning (Inlägg 1 och inlägg 2) så behöver vi alltid räkna in flera saker:

1. Garnet
2. Din stickfasthet
3. Stickorna

Och dessa tre variabler behöver alltså alltid samspela och kontrolleras så att de stämmer överens med det valda mönstret. Så även om du hittar ett garn inom samma garnklass är det bra att sticka en provlapp så du vet att garnet och stickorna funkar till mönstret du valt.

Garnr.se kan du till exempel köpa garn efter garnklass. Supersmart!

Garnvikt, garnklass och masktäthet!

Efter dessa tre inlägg hoppas jag att du känner dig trygg att ge dig ut i garndjungeln och experimentera med olika garnsorter!