Stil! – Bekvämt eller konstnärligt uttryck?

Stil! – Bekvämt eller konstnärligt uttryck?

25 januari, 2021 6 av Fredrika
Stil! - Bekvämt eller konstnärligt uttryck?

Idag tänkte jag att vi skulle fortsätta att gräva ner oss i det roliga ämnet STIL. I höstas fick jag nämligen frågan om hur jag förhåller mig till stil i relation till bekvämlighet. Så vi fortsätter därifrån helt enkelt. Här kan du läsa första inlägget på ämnet.

Stil! - Bekvämt eller konstnärligt uttryck?

Jag tänker att det första vi kan fundera på är ordet bekvämt. Ofta när vi pratar om plagg kanske vi pratar om vad som känns bekvämt PÅ kroppen men kanske inte så mycket om vad som känns bekvämt inuti? För mig har nog alltid känslan av att känna mig bekväm inuti varit viktigare än att det ska kännas bekvämt utanpå. Men jag är inte så känslig för att kläder måste kännas bekväma på kroppen. Jag besväras inte jättemycket av om något sitter lite tight eller så där. Däremot kan jag störa mig jättemycket på om till exempel ärmar är för långa (SÅ irriterande) och jag får panik av termobyxor och tjockjacka, kläder som det är svårt att röra sig i. Jag tycker också det är jobbigt med plagg som inte sitter bra över axlarna. Det kan faktiskt göra mig riktigt obekväm. Men det har nog mer att göra med hur det känns i kroppen än hur det känns utanpå om ni förstår hur jag menar?

Stil! - Bekvämt eller konstnärligt uttryck?


Men jag får också medge att jag är en hopplöst fåfäng typ. Jag älskar att ha på mig roliga och fina kläder och den känslan vinner faktiskt oftare än att kläder måste kännas superbekväma på kroppen. Jag äger också väldigt mycket plagg. Eftersom det är roligt att leta plagg på second hand. Det är roligt att sy plagg, det är roligt att ha mycket att välja mellan. Det är roligt att glömma bort ett plagg och återupptäcka det. Det är roligt att sluta gilla ett plagg och börja gilla det på nytt. Jag vill att garderoben ska ge samma känsla som utklädningslådan när jag var liten. Mycket konstiga, roliga, flådiga, knasiga plagg.

Men garderober har också en bristningsgräns och om jag då måste prioritera mellan ett par praktiska arbetsbyxor (vad är det?) och en rolig kjol. Ja då är det byxorna som ryker (om de ens kom in i garderoben)

Det är känsligare med kläder som inte känns bekväma i kroppen tycker jag. Samtidigt var det länge sedan jag hade den känslan och det tror jag beror på två saker. För det första tror jag att jag övat bort att tänka så mycket på vad andra tänker om vad jag har på mig. Jag litar ganska starkt till min egna känsla av att det känns bra att ha vissa kläder på kroppen och tycker inte att det skulle kännas så jobbigt om andra inte tyckte att det var lika fint som mig. För det andra har jag nog blivit bättre på att veta vad som känns bekvämt för mig att ha på mig och vad jag gillar att ha på kroppen. Men jag gillar också att utmana och dra lite i den känslan. Våga ha nått som känns lite knasigt eller som jag är lite osäker på. Det är roligt tycker jag!

Hm eller om jag tänker efter kan ju ett plagg som inte sitter bra kännas väldigt obekvämt… Typ en klänning som åker upp över rumpan så fort en sträcker upp armarna. Det är ju lite jobbigt. Men det kanske är där gränsen går för mig. Ett plagg som är lite obekvämt på samma sätt hela tiden, men liksom sitter där det ska. Det tycker jag går bra. Plagg som är lite för kalla för årstiden går också bra. Men plagg som liksom inte sitter där de satt när en klädde på sig kan jag bli galen på. Plagg som liksom vrider och vänder på sig och lever sitt egna lilla liv. De plaggen får jag panik på och tycker är rysligt obekvämt!

Men om jag behövde välja mellan det estetiska uttrycket och bekvämlighet måste jag nog, som den fåfänga personen jag är, erkänna att uttrycket vinner. Men det ultimata är förstås knasiga, bekväma, roliga OCH vackra plagg! Hur känner du? Är det viktigt att plagget känns bekvämt utanpå för att det ska kännas bekvämt inuti? Är det viktigt överhuvud taget att plagget är roligt? Eller är det viktigaste att det känns bra att ha på kroppen? Eller är du som mig och prioriterar uttrycket framför bekvämligheten? Berätta gärna!