Köpa symaskin

3 maj, 2015 0 av mikael
Jag fick en fråga för evigheter sedan om jag hade nått bra tips på vad en ska köpa för symaskin. Jag glömde helt av att svara på den men det är en fråga som ganska ofta dyker upp så jag svarar i ett helt inlägg här. 

Om det är en vanlig symaskin du ska köpa (alltså inte en overlock) kan du ju börja att fundera på hur mycket du tror att du kommer att sy, vilka funktioner du vill ha och vad du ska sy. 

Det jag tycker är viktigt att ha till symaskinen är: lätt att förstå och svensk manual, bra trådspänning, raksöm, sicksack, sy knapphål, sy dragkedja och nån strechsöm. Mycket mer än så använder jag verkligen inte min symaskin till. Jag tycker att ni ska satsa på en enkel men hållbar symaskin. 

Vill ni ha en billigare variant ska ni INTE köpa en plastig symaskin på öob eller liknande.. Been there done that. De krånglar mer än det fungerar och du får sprätta och skruva mer än du får sy…

Satsa istället på att köpa en äldre symaskin från Bernina eller husqvarna från 60-70tal. De är konstruerade för att hålla och fungera. De är lätta att förstå sig på och klarar av att sy det mesta. Eftersom de flesta hushåll hade en bra symaskin när det begav sig (och eftersom de fortfarande fungerar allihopa) så kan du hitta en riktigt billig. Jag fick min från en symaskinsbutik i Gävle som sålde begagnade symaskiner. Då var den servad och ”undersökt” och jag tror att den kostade 800 pix. Absolut en värd investering! Om du hittar en på en loppis rekomenderar jag att du lämnar in och får den servad från början. Det brukar också kosta mellan 800-1000 pix och då tuffar den på hur galant som helst. 

Jag är supernöjd med min Bernina, (som faktiskt heter Bernard) Bernard är oftast snäll och samarbetsvänlig men kan va lite kingig med trådspänningen ibland och syr inte de prydligaste knapphålen.

 

Om du vill ha en ny symaskin skulle jag personligen satsa på en Bernina. Jag tycker att de funkar superbra, är lätta att förstå och syr snygga sömmar. Dock så blir det ju rätt mycket dyrare på en gång här. Eftersom jag själv inte har någon ny symaskin har jag inte jättemycket mer att rekommendera. Men om du ska köpa en ny symaskin tycker jag att du ska rådfråga i olika forum på nätet vad folk rekommenderar och prata med de inne i symaskinsbutiken. De har massor med kunskap! Fördelen med en ny maskin som skulle kunna få mig att överge Bernard är att de har mycket bättre trådspänning och syr snyggare knapphål. Men det är också det enda, skulle jag säga. Däremot så skulle det ju kunna va så att de är bättre på att sy i jerseytyger… Det har jag inte så bra koll på eftersom jag har en overlock som jag syr alla sånna sömmar på. 

 
 
Mitt sista tips i symaskinsköpandet är att om du tror att du kommer sy mycket, då skulle jag investera i en overlock eller coverlock. Det är Edith här uppe till vänster och hon syr fabrikssömmar, så som sömmarna ser ut i köpta kläder. Det hon gör är att hon syr raksöm, sicksack och skär tyget i samma veva. Och så är hon expert på jerseytyger. Hon är heeeelt fantastisk och förtjänar nästan ett eget inlägg. Bernard och Edith är en perfekt kombination. Så jag skulle säga, en begagnad Bernina och en ny enklare coverlock. 

 
Nu skrev jag ju mest om vanliga symaskiner. Skulle ni vilja ha en enskilt inlägg med lite mer info om Edith?
 
Kan inte ni berätta vad ni syr på för maskiner? Är ni nöjda, missnöja, håller ni med om mina tips eller har ni helt andra erfarenheter? Berätta!