6 anledningar att nöja dig med dina projekt!

16 oktober, 2016 0 av mikael
När jag för någon månad sedan skrev 7 anledningar att sprätta och repa upp skrev jag även en liten text om vikten av att även få känna sig nöjd. För det är och kommer alltid vara det som jag tycker är allra viktigast. Många kommenterade att de hade problem just med att känna sig nöjda så här kommer nu en lista med 6 anledningar att nöja sig!

IMG_9785

1. Övning ger färdighet. Ju mer och oftare du skapar desto bättre kommer du att bli. Det där med övning ger färdighet är ju faktiskt sant. Om du istället för att deppa ihop för att ditt projekt inte blev som du tänkt dig istället fokuserar på det som faktiskt blev bra kommer du ha lättare för att starta upp ett nytt projekt. Om du dessutom börjar använda plagget/saken kanske du till och med upptäcker att det hela blev ganska bra. Ibland behövs det lite distans!

 
 
2. Du lär dig av dina misstag. För varje gång du gör fel lär du dig något och du utvecklas. Alltså är det nödvändigt för din skaparprocess att du tillåts att göra fel. Felen är bra!
 Untitled
 
3. Du får färdigt saker. Om du istället för att haka upp dig på allt som är fel och bara gör om och sprättar upp hela tiden kommer du aldrig få något färdigt och att faktiskt få använda det du skapat, starta nya projekt och tänka framåt ger din skaparprocess energi!
 
4. Du lär dig mer av att få beröm. Du kommer många gånger få vara din egna lärare och det finns forskning som visar att för att du ska kunna ta till dig kritik och ta lärdom av det måste du ha en betydligt större dos av beröm först. Det här tyckte jag var supertydligt när jag vikarierade som lärare. Eleverna utvecklades supermycket och hade roligare när jag öste beröm, såg dem och uppmuntrade dem. Såklart. Så när du är din egen lärare måste du ge dig själv väldigt mycket mer beröm och uppmuntran för att du ska kunna ta till dig kritiken och lära av den. Va en pedagogisk lärare till dig själv helt enkelt! 
 
Untitled
 
5. Det ska synas att det är handgjort. Skavankerna är det som gör det hela! Min mormors mamma brukade säga att det ska synas att det är handgjort. Det är så himla sant och riktigt tycker jag. Nu för tiden är det sån perfektionshets många gånger. Vi kan väl gå emot det och visa att det är bättre att göra något själv som får lite skavanker än att köpa nytt, felfritt, fabrikstillverkat från andra sidan jorden? Vår hemsydda tröja med ful söm kommmer ALLTID va bättre än det. 
 
IMG_5682
 
6. Du skapar. När du tillåter dig att va nöjd med det du gör kommer du också tillåta dig att fortsätta skapa. Du kommer få tillit till dig själv att skapa just det du vill ha och behöver och du kommer våga använda dina finaste material. Du kommer få så mycket glädje över dina skaparstunder och att faktiskt använda det du skapar. Och för varje fel du gör som du nöjer dig med kommer du lära dig att det gör inget. Det gör inget att det blir fel ibland för huvudsaken är att du skapar!
 
IMG_0752
 
Jag var tvungen att öva och lära mig allt det här innan jag kunde gå vidare till ”sprättarstadiet”. Jag tror det är superviktigt att du i början när du lär dig nya saker att du är snäll mot dig själv och tillåter dig att testa dig fram och göra fel. Det viktigaste kommer alltid i första hand vara att faktiskt skapa och att det ska va roligt. 
 
Om du som mig lärt dig allt detta och nu gått över och blivit lite lat… Då är det dags för 7 anledningar att sprätta och repa upp mer.