Hur du syr en volang med rynktråd
I samarbete med Husqvarna Viking
Den här sommaren har jag fått möjlighet att testsy Emerald 116 från Husqvarna Viking, alltså precis den symaskinen DU har chans att vinna. Dessutom fick vi med lite roliga pressarfötter till symaskinen och en av dem var deras rynkfot. Alltså en pressarfot som förenklar att sy puffar och volanger. Jag har sedan tidigare en rynkpressarfot även till min coverlock från Pfaff som jag inte hunnit prova. Eftersom en av årets bingoruror är: Skapa en volang, tyckte jag det var ett perfekt tillfälle att testa!
Hur du syr en volang med rynktråd
Att sy en volang med rynktråd är superenkelt och effektfullt. Du kan skapa stora puffar, mjuka volanger och bara rynka pyttelite för att få två delar att passa ihop.
Idag visar jag hur du syr en klassisk volang med rynktråd. Jag visar dessutom två pressarfötter som kan skapa rynk. En som passar till Husqvarnas hushållsmaskiner och en som passar till Pfaffs coverlock.
Svårighetsgrad: ▲
Att tänka på:
När du vill få en rynkad volang som syns brukar det vara lagom att öka vidden 150 – 200 % på det stycket som ska rynkas. Ju styvare tyget är, desto puffigare kommer rynket bli.
Till exempel:
Del 1: 50 cm långt
Del 2: 125-200 cm (den som ska rynkas)
KLIPP UT ALLA DELAR. Börja med att klipp ut de delar du ska ha till projektet och förbered genom att overlocka eller sicksacka kanterna.
SY IHOP DELARNA SOM SKA RYNKAS. Om du ska sy ihop styckena till en cylinder, som till exempel i en kjol, gör du det nu.
GÖR MARKERINGAR FÖR RYNK. Märk ut mitten på båda stycken, ju längre delarna är desto fler markeringar placerar du ut.
Till exempel: Dela upp båda styckena i fjärdedelar eller åttondelar.
SY RYNKTRÅDARNA. Sy rynktrådarna genom att höja STYGNSLÄNGDEN på din symaskin så mycket du kan (brukar vara till 4 eller 5) Sy först en rynktråd med pressarfoten mot tygets kant. Om du syr runt, som till exempel på en kjol, syr du inte hela vägen runt utan stannar ca 1 cm från där du började. FÄST INTE SÖMMEN. Klipp av tråden en bit från där tyget slutar, så den inte repas upp.
Sy nästa rynktråd på samma vis som rynktråd 1 men nu med pressarfoten mot rynktråd 1. Då brukar det bli lagom långt avstånd mellan sömmarna.
Nåla ihop dina stycken på mittenmarkeringen räta mot räta.
RYNKA IHOP DELARNA. Börja sedan att rynka så att alla dina markeringar till slut möts.
När du rynkat hela stycket och fått rynket jämnt fördelat, ändrar du tillbaks stygnslängden till 2.5 och syr med raktråd MELLAN rynktrådarna.
På så vis kan du sedan enkelt dra bort rynktrådarna.
Sedan är de bara att pressa försiktigt!
PRESSARFÖTTER FÖR RYNK
Här ser du de två olika pressarfötterna som jag pratade om i början av inlägget. Den ena för overlock och den andra för hushållsmaskinen. Båda pressarfötterna fungerar så att den separerar det undre och övre tyglagret så att du kan mata den övre tyget mycket mer vilket skapar rynket. Detta gör att du alltså inte behöver sy några rynktrådar utan att du syr ihop delarna i samma steg som du rynkar.
Det var lite pilligt och krävde ett visst mått av koncentration. Men alltså SÅ skönt att kunna sy ihop delarna i ett steg, särskilt i en klänning som på bilderna där det är MÅNGA meter tyg som ska rynkas.
Det är så klart inte en pressarfot som du på något sätt måste ha, men om du syr mycket rynk och volanger är det en investering som kommer spara massor av tid!
Det var ju väldigt enkelt att sy en volangklänning. Jag har funderat på att sy en volang på en kjol, så nu vet jag hur mycket extra tyg jag behöver för att få till det 🙂
Är det någon speciell fot man kan köpa till maskinen? Har en Emerald 116 men tror inte jag har en sådan fot (om jag inte lyckats slarva bort den).
Vilken bra och pedagogisk förklaring! Spännande med rynkfötter, och smidigt för de som syr mycket volanger. Jag kommer nog hålla mig till gamla hederliga rynktrådar dock 🙂