Vad hatet gör kan ingen fatta.

27 oktober, 2011 0 av mikael

Just nu så befiner jag mig förhoppningsvis i London. Men med mig vet man ju aldrig så man ska inte hoppas för mycket. Detta är alltså ett tidsinställt inlägg som jag tillägnar er för att ni inte ska tröttna ut helt medan jag är ute och far. Jag har lovat er att skriva om en bok som jag läste i fredags så här kommer då min recension.


”Vad hatet gör kan ingen fatta” handlar om Martha som ska börja gymnasiet, hon har valt dans, hon är lång, stor och har aldrig tidigare i sitt liv tagit ett danssteg, . Hon är trött på sitt liv och vill jävlas med allt och alla. Hon är trött på sina skilda föräldrar, mamman för att hon bara gråter hela tiden och inte bryr sig, pappan för att han är nyförälskad i den ”perfekta” Solveig (som varken gillar chips eller fläckar på borden) pappan beter sig nu som en nyförälskad sjuttonåring men framförallt är hon trött på alla pinnsmala människor som ser ut att vara perfekta.
Martha har ingen att vända sig till längre, hon är helt ensam. Men i sin nya dansklass ska hon ta plats, hon ska vara så bevärlig som hon bara kan, en riktig utmaning för lärarna.
Men så börjar Adde i klassen. Adde som bara är 153 cm lång och har en blick som alla är rädda för. De är varandras motsatser men samtidigt lika. De blir snabbt vänner och Adde vill hjälpa Martha med hennes högsta önskan, att få bort Solveig som tagit hennes fina pappa ifrån henne. Adde gör snabbt upp en plan och de skrider i verk.
Men plötsligt kommer verkligheten ifatt dem och de börjar inse vad de gett sig in på. Det var aldrig meningen att de skulle gå så långt, eller?

”Vad hatet gör kan ingen fatta” är en bok som fängslar en på en gång. Jag läste ut den på några timmar utan att ta en blick från den. Den står ut i mängden av ungdomsböcker och vrider allt till sin spets, plötsligt vet man inte längre vad man tycker och det som var rätt blir nu fel. Man slås hela tiden av sina egna fördomar, till en börja
En lättläst bok som berör och får en att tänka om, jag rekommenderar den varmt som höstlovsläsning.


Hoppas ni har det fint!

Tjoflöjt!