Om att konsumera med eftertanke.

12 juni, 2014 0 av mikael

Jag tänkte passa på att göra ett kompletterande inlägg till det jag skrev här om dagen Om att sy själv och bojkotta slit-och-släng-samhället.  Det allra bästa vore ju om man aldrig köpte något nytt utan bara köpte second hand. Men riktigt så fungerar det ju inte (inte för de flesta i alla fall) Men jag tycker att man alltid ska försöka eftersträva att bli bättre på det och mer medveten om det.

 

 När jag bestämmer mig för att köpa nytt så har jag lite regler för mig själv som jag försöker att följa.

  • Vart köper jag mina kläder? Det är viktigt tycker jag när man köper nyproducerade plagg att tänka på vad det är för affär. Jag undviker storkedjorna och försöker hålla ögon och öron öppna mot vilka kedjor man ska va extra noga att bojkotta och vilka affärer man med gott samvete kan stödja. Över lag försöker jag använda mitt sunda förnuft. Ett linne för 30 kronor liksom? Nä det tror jag inte på.
  • Se till att verkligen fundera. Skulle jag använda det här plagget? Passar det ihop med de andra kläderna jag har i garderoben? Det finns ju supermycket kläder som man tycker är jättefina men ändå inte kommer använda för att man inte känner sig bekväm i dem. Undvik de fällorna.

  • Prova plagget i flera olika storlekar (köp aldrig ett plagg utan att ha provat det) knäpp kort på det så du kan jämföra det och ta fram bilden och kolla igen i lugn och ro hemma. Vänta med att köpa det.

    Om du är på ett ställe  för några dagar. Ta en dag då du bara tittar, provar och fotar kläderna och kom tillbaks en annan dag och välj ut de plagg du vill ha.  Om du bara är där över dagen prova på förmidagen ät lunch, fundera och kolla på fotona. Välj ut på eftermiddagen. Annars får det gärna funderas minst några veckor.

  • Spontanshopping. Big no no no. Varken bra för plånboken eller miljön. Dessa plagg är ofta ogenomtänkta och blir allt för ofta bara liggandes.
  • Jag brukar ha som riktlinje att fråga mig själv om plagget skulle va värt 500 kronor. Om jag skulle köpa det trots att det är ganska dyrt betyder det att jag verkligen vill ha plagget och kommer använda det mycket.

  • Rensa ur din garderob med jämna mellanrum från sådanna plagg som bara ligger. Gör dig uppmärksam på vad för typ av plagg det är som bara blir liggandes. Försök kom på vad det är som gör att du inte använder det och undvik de till nästa gång.

  • Bestäm ett x antal nyproducerade plagg du får köpa per år och håll koll på hur mycket nytt du köper.  Allra bäst för samvetet tycker jag det känns när man sparar köptillfällena då man köper nyproducerat till speciella tillfällen. Så att kläderna får en historia och blir ett minne.
 
  • Det ska kännas bra att gå ut med papperskassen och din nya klänning. Det ska inte vara ett plagg du får dåligt samvete över. Då är det inte värt det. Du ska stolt beundra din garderob och se varje plagg som ett guldkorn vare sig det är vintage, second hand, loppis, hemmasytt eller nyproducerat.
 
 Tjoflöjt!