Stick-tillbehören.

29 augusti, 2014 0 av mikael
Jag tänkte tipsa om lite bra-att-ha-saker när man stickar. 

Jag brukar alltid ha med mig en liten necessär i väskan som alla stickbehören ligger i. 

Anteckningsbok, pennor och varv-räknare. Dessa är jättebra för att hålla koll på ökningar och minskningar. T ex när man stickar framstyckena, kommer man till ett ställe där man ska öka 2 m vart 8:e varv och ta ihop två maskor vart 6:e varv. Då har jag gjort så att jag i förväg har skrivit upp varven och när jag ska öka och ta ihop maskor. Sedan gör jag en prick för varje varv jag stickat. Så när en stickat båda framstyckena finns det två prickar på varje varv i anteckningsboken. 

 

Varvräknaren funkar så att man vrider på de vita ändarna för att öka eller minska siffran som syns i fönstret. på så vis håller en koll på vilket varv man är på. Varvräknaren tycker jag kan va lite klurig att använda när det är flera saker en ska hålla koll på, för det händer att en tappar den eller att den råkar snurras nått extra varv eller så glömmer en själva att snurra på den. Så på framstycket använde jag anteckningsboken för att hålla koll. Till ärmarna däremot, där en endast ska öka vart 8:e varv tycker jag varvräknaren är superbra att ha. 

Måttband för att kunna mäta och sax för att klippa trådar. 

Här kommer två farmors-favoriter. Plastpåsar är superbra att ha om man inte vill att garnet ska trassla sig, särskilt om man stickar med flera färger. Då lägger en garnnystanen i varsin påse.

 
Den röda mackapären har jag fått av farmor och den använder jag för att maskorna inte ska trilla av. Det går också bra att trycka fast ett vanligt suddgummi på stickspetsarna. Det absolut bästa för att garnet inte ska trassla är ju att nysta det. Här finns en guide hur en gör det. 

Virknålen! Vilken räddare den är. Med den kan du plocka upp maskor när de maskats upp eller ramlat av. Ska visa hur man går tillväga innom en snar framtid. Har ni några stick-tillbehörs-favoriter?