När konsumtionen fyller sin funktion

16 oktober, 2014 0 av mikael
Att vi i dagens samhälle konsumerar över våra tillgångar är ingen nyhet. Det poppar upp storkedjor överallt och vi handlar allt mer på internet. Vi är många som reagerar starkt mot detta och försöker att gå emot det genom att till exempel handla på second hand-butiker, loppisar, blocket o.s.v. I allt detta finns det några som blir bortglömda och som vi inte kommer sakna förrän de är borta. Jag pratar om alla våra småhandlare och butiker. 

 

 
Dessa små butiker ägs av eldsjälar som brinner för sitt yrke och kan sin sak, de bestämmer själva vad de ska ha i sitt sortiment och vilka leverantörer de vill ha. De skapar små mysiga butiker med personliga inredningar och produkter med kvalité. Men när vi väljer att handla på nätet eller hos de stora kedjorna måste de minska sitt sortiment och ta in varor som de egentligen inte vill ha. Varor som är billigare med sämre kvalité som passar in i dagens samhälle där billigt går före hållbart. Dessa butiker är beroende och styrs av oss konsumenter. 

 
Jag bli ledsen när jag ser hur de små mysiga bokhandlarna, sybutikerna och garnaffärena försvinner från gågatorna och ersätts av stora affärskedjor som pressar priserna och kör med less-is-more- inredning. Det är resultatet av en värld där billgt går före kvalité och bekvämlighet går framför mänsklig service. 
 
Småbutikerna kan inte konkurera med internethandlarnas och storkedjornas priser. Hur ska de överleva när stora kedjor som Åhlens, Ica och Konsum säljer böcker, tyger, kontorsmaterial och garner till halva priset?
Jag tror att problematiken ligger mycket i att vi blivit bortskämda med att allt ska vara så billigt som möjligt. Varför köpa fyra dyra garn när man kan köpa tolv billiga garn för samma pris? Varför köpa en dyr kjol när jag kan köpa tre nya kjolar för varje säsong? 

 

Tänk er känslan att lagt undan av lönen i flera månader och sedan gå in i en hattbutik med hattar från golv till tak. Att någon har kunskap och tid att hjälpa en att prova ut den perfekta hatten och att sedan få den inlindad i silkespapper och nerlagd i en hattlåda. Tänk er att sedan kunna plocka upp hatten ur hattasken femtio år senare och trots att den är välanvänd och älskad ser den fortfarande ut som ny. Tänk er att kunna lämna över denna hatt till sitt barnbarn. 

 
Jag märker ju själv hur jag behandlar mina dyrare plagg, vintageklänningar och kläder som jag fått av farmor med vördnad. Dessa plagg tvättar jag så sällan som möjligt. Jag vädrar, ångar och gnuggar bort fläckar och skulle inte komma på tanken att tumla dem. De hängs upp på galgar och slängs inte på golvet. Noppslita HM-linnen däremot ligger flera veckor på golvet och tumlas var och varannan vecka. 

Det är hög tid att vi slutar överkonsumera! När vi väl konsumerar gör vi ett medvetet val antingen hanlar en second hand eller inhandlar vi det i småbutikerna. Handla böcker och pennor på bokhandeln, tyg i tygbutiken och garn i garnbutiken. Välj de små handlarna och var inte rädd för priserna. De behöver oss för att överleva. Kanske kan du lämna över kjolen du köper i morgon till ditt barnbarn om 50 år….

Hur ser ni på konsumtion och hur tänker ni kring alla småbutiker som håller på att försvinna?