DIY – Menskoppspåse

24 november, 2014 0 av mikael
 
Behöver din lilla menskopp någonstans att vara mellan cyklerna eller kanske skyddas när ni ska ut på äventyr. Då tycker jag du ska sy din egna menskopps-påse! Idéen fick jag från Menskoppen.se där de säljer liknande små söta påsar, där jag även köpt min menskopp. Så om du inte är den händige typen kan du ju kika in där!

Gör en trekantig mall i papper som är ca 9 cm i alla sidor. 

Nåla fast mallen på tyget du valt och klipp ut med ca 1,5 cm sömsmån. Denna tygbit kommer bli botten på din påse. 

Nåla fast din mall på dubbelt tyg där en sida är mot vikt kant. De sidorna som inte är mot den vikta kanten ska ha ca 1,5 cm sömsmån. Denna bit kallar vi för dubbelbiten. 

Vik mallen på mitten och lägg den på dubbelvikt tyg. Den sidan som är 90° ska ha ca 2 cm sömsmån och de andra 1,5 cm. Dessa två bitar kommer skapa framsidan med öppningen. 

Fålla öppningsbitarna genom att vika in den 2 cm sömsmånen två gånger som på bilderna och sedan nåla fast det. Gör samma sak på båda bitarna. 

Sy fast fållen med en söm. Tänk på att om du använder ett elastiskt tyg måste du använda en elastisk söm (till exempel sicksack)

 
Så här ser nu båda ”framside”-bitarna ut. 

Nåla ihop botten med dubbelbitens båda korta sidor. 

Sy ihop. (Elastiskt tyg = Elastisk söm)

Nåla dit båda framsidorna. Den ena biten kommer att ligga under den andra biten och överlappa varandra. Om du vill ha en snodd att hänga den i, nålar du fast den i toppen mot påsens innansida (Det som sedan blir utsidan) Sy ihop alla tre kanter. 

 
 
Vik påsen åt rätt håll. Klar!

 
Tittut! Är du nyfiken på vad en menskopp är tycker jag du ska läsa det här inlägget.  Lycka till!