DIY – Korta av och fålla din kjol.

17 februari, 2015 0 av mikael
 
Jag får ofta kommentarer på bloggen som ”Åh vad roligt det skulle vara att kunna sy” och ”Jag kan verkligen inte sy”. Jag tror att alla som vill kan lära sig att sy. Oavsett om en har världens kortaste tålamod eller alltid klipper snett. Det finns tips och trix för det mesta. Så jag tänkte börja lägga upp lite enkla guider på hur en kan laga och förändra plagg. Dessa moment kan du sedan applicera lite på vilket projekt du vill!
 
I första guiden kollar vi på hur en kortar av en för lång kjol. Du kan så klart använda samma teknik på t ex klänningar. Om du har sytt en egen kjol kan du scrolla ner en bit och gå direkt på fållningen. Då börjar vi!

Symaskin, strykbräda, strykjärn, knappnålar, synål, måttband, tråd, någon slags märkpenna och tygsax. 

Mät hur lång kjolen är från linningen (överst på kjolen) till kjolens nederkant. 

1. Sätt på dig kjolen och se hur lång du vill ha den. Sätt ut knappnålar där du tycker att det är en lagom längd. 

Bra att tänka på:

 
Tyget svänger och flyger mer om kjolen har  mycket vidd. Då kan det vara bra att göra den lite längre om en inte vill ha insyn till rumpen. Samma sak gäller om tyget är tunnt. Mycket vidd och tunnt tyg = flygig kjol. Om kjolen däremot är ganska tight och i lite tjockare tyg kommer den hålla sig bättre på plats och då kan en göra kjolen ganska kort utan risk för insyn. 

När du ska mäta ut hur lång du vill ha kjolen kan det va bra om någon annan sätter ut knappnålarna där du vill ha längden. Längden påverkas ju nämligen när du böjer dig ner. Har du ingen nära till hands kan du absolut göra det själv. Ha det bara i åtanke så kjolen inte blir kortade än vad det var tänkt.
 
Om du har en favvokjol i ungefär samma modell kan du ju mäta hur lång den kjolen är och använda samma mått när du kortar av denna kjolen. 
 
2. Lägg kjolen på en plan yta och mät hur lång den ska vara.
 
3. Räkna ut hur mycket du ska klippa bort, glöm inte att du måste ha sömsmån till fållningen. Till de två fållningstekniker jag kommer visa nu brukar 3 cm sömsmån vara lagom. 
 
T ex. Kjolen är från början 54 cm lång och du vill ha den 38 cm lång. 3+38= 41.  54-41= 13
 

1. Nåla ihop kjolens underkant (framstycket i kant med bakstycket).

2. Mät ut ditt mått (i detta fall 13 cm) från nederkanten och upp.
 
3. Gör ett litet streck med en penna.
 
4. Gör detta över hela framstycket. 
 
Ha kjolen på en plan yta och klipp efter dina markeringar. 

Ställ in sicksacksömmen på din maskin och sicksacka hela vägen runt.

 
Vik upp 1,5 cm och vik sedan upp det en gång till. 
 

Så det ser ut så här. Sätt fast med nålar. 

Pressa! (Stryk) Ett hett (hehe) tips är att fukta en näsduk och ha mellan strykjärnet och kjolen. Då går det mycket fortare och du får en skarp fållkant. Stryk liksom tills näsduken är torr. 

Här nedan kommer jag visa två olika fållningar. En synlig söm som du syr på maskinen och en ”osynlig” söm som du syr för hand. 

Synlig fållning: 
 

Ställ in raksömmen på symaskinen och sy hela vägen runt ca 2 mm från den övre kanten på fållningen.

Osynlig söm. 

Trä dubbel tråd på en nål och gör en knut.

Principen för osynlig fåll är att du syr stora stygn på aviga sidan (baksidan) och pyttestygn på den räta sidan (framsidan). Detta gör du genom att bara plocka upp som en liten tråd från ”framsidan” Är ni med?
 
Sy hela vägen runt. 
 
Färdigt! Detta är något som alla kan göra och är perfekt att kunna om en är loppisfyndare.

Om något i guiden var svårt att förstå eller kändes otydligt får ni gärna säga till! Om ni har tips eller önskemål på guider som ni vill att jag gör så hojta till!

För fler sytips kan ni kika i kategorin Det här med att sy