DIY – Laga hål

26 februari, 2015 0 av mikael

Jag blir ofta tillfrågad om jag kan hjälpa folk att laga hål i deras jeans. Jeans är ju ofta rätt dyra och i dagens läge, inte i jättebra kvalité…. Eftersom jag inte är så förtjust i slit-och-släng-svängen lagar jag gärna jeans för glatta livet. Förutom att en får en massa gentjänster tillbaka (typ som godis och massage) så blir en ju ganska skillad på det. Så nu tänkte jag dela med mig av hur jag brukar göra. 

En tygsax, en trådsax, tråd i bra nyans, en bit grovt tyg, knappnålar, symaskin, ett hål att laga. 

Börja med att klipp bort trådar runt hålet så du får en skarp kant. 

Ta den grova tygbiten, som med fördel kan vara i samma kvalité som det plagget du lagar, och sätt den på insidan av hålet. Nåla ihop hålet kant i kant och med tygbiten bakom. 

Sicksacka igen hålet på symaskinen från framsidan, fram och tillbaka ett par gånger. Om du vet hur du ställer in sicksacken kan du tänka att sömmen ska vara bred vågrätt och smal lodrätt. När du sicksackat tillräckligt många gånger kan du klippa till extralappen så att det inte är så mycket extratyg som ”hänger löst” så att säga.

 
Klart! Den här metoden funkar bäst när det är lite tjockare tyg som t ex jeans. 
 
Jag hoppas att ni gillar de här guiderna och om ni har förslag på fler guider får ni gärna hojta till! Glöm inte att nästa sypeppssammanfattning är på söndag, alltså den 1/3. Jag kan redan nu skvallra om att det är massor med fina bidrag!