Sommarkollot

6 juli, 2015 0 av mikael
Men hallå där! Nu är jag äntligen tillbaka här på bloggen efter tre veckors heltidsjobb på sommarkollot. Jag tänkte att vi skulle kika på lite bilder från föreställningen och att jag skulle berätta lite om vad jag har haft för mig under dessa veckor.

 
Ni som läst min blogg länge kanske känner igen det här med sommarkollot. Det är nämligen så att jag och min kompis Tojan startade upp sommarkollot för fyra år sedan på Bergslagsteatern här i Avesta.
 
Tanken var då att få göra ett större projekt med våra barngrupper som vi i vanliga fall hade under terminerna. Vi hade då varit teaterledare för olika barngrupper i tre år och hade fått jobba i hop med en massa fantastiska barn. Många av barnen som vi hade i våra grupper var både amitiösa, talangfulla och engagerade. Jag tycker att barns talang oftast inte tas på allvar och folk får ofta för sig att barn inte skulle klara av saker lika bra som vuxna.

 
Det där insåg vi snabbt inte alls stämmer på teaterscenen. Tvärt om har barn en otrolig förmåga att tänka sig in i sagolika situationer och agera stort och brett. Vi ville nu ge våra teaterbarn en chans att få visa vad de går för och genomföra en större projekt med dem. 

Projektet går ut på att vi under tre veckor tillsammans sätter upp en föreställning på ungefär två timmar med paus. Vi har arbetat med olika manus som till exempel Annie och Momo och kampen om tiden som vi satte upp i år. 

 

Som ledare på kollot regisserar vi pjäsen, gör olika teaterövningar med barnen, anordnar övernattningskväll och utflykter. Vi marknadsför föreställningen, bygger scenografi och sätter ljus. 

Fördelen med att göra allt detta i vår hemstad är att många engagerar sig och hjälper till med saker som vi tycker är svårt eller har svårt att hinna med. Vi har till exempel fått hjälp med att bygga de största scenografi-grejerna, att programera in ljus, föräldrar som bakar föreställningsfika och butiker har skänkt gåvor till vårat premiärlotteri. Det betyder jättemycket för kollot!

 
Kollot är bland det mest slitsamma och roliga jag gör under året. Det tar oerhört mycket tid och det ligger massor av jobb bakom projektet. Men att få bygga upp en föreställning och se hur den växer fram och hur barnen utvecklas är verkligen fantastiskt. 
 
Så jag har inte hunnit kryssa nån ruta i sybingon, skriva DIY-inlägg eller sy på någon sypepp. Men jag har tillsammans med årets kolloledare Amanda och Josefine:

 

Gjort ett sköldpaddsskal till en fantastisk, magisk, sköldpadda vid namn Kassiopeja.

 

Vi har häftat och nålat upp en hel stad

 

Vi har övat sånger med barnen

 

och korreograferat danser

och jag har haft tre helt fantastiska kolloveckor. Och det är ju inte så dumt det heller!

 
I morgon åker jag hem till Göteborg igen och då är det dags att börja sy igen! Ni må tro att jag blir glad när jag ser hur mycket ni syr och skapar i facebook-gruppen. Så nu är jag supertaggad att sätta igång med sommarens sy-projekt. Tack för det alla fina bloggläsare! <3

Alla fina bilder har min mamma tagit. Här kan ni kika in på hennes blogg!