✂ Köpa overlock ✂

2 augusti, 2015 0 av mikael
Ni är många som undrat om jag inte kan berätta om min overlock och när det ändå är sommar och söndag och allt så tänker jag: Visst kan jag göra det!  

IMG_3338

✂ En overlock är en symaskin som kan sy fabrikssömmar. Om du kollar på ett köpt plagg du har kommer du se att sömmarna ser lite annorlunda ut från dina vanliga sömmar på symaskinen. En overlock kan sy, sicksacka och skära bort överflödigt tyg i ett svep.

IMG_3337

✂ Du syr med flera nålar och trådrullar än på en vanlig symaskin. Och kan sy många olika specialsömmar som kanske din vanliga symaskin inte kan. Allt beror så klart på vad en har för symaskin.

IMG_3699

✂ Vad ska en ha en overlock för då? Overlockens ess i ärmen kan en nog säga är att sy i jersey. Det går fort som attan, är enkelt och ”vågar” sig inte. Här ovan ↑ kan ni se en typisk overlocksöm, här har symaskinen alltså i en söm sytt ihop, sickasackat och klippt en snygg kant. Smidigt ändå.

IMG_3693

✂ Jag har en coverlock, det innebär att den även kan sy cover-sömmar. Det betyder att den kan sy fållsömmar precis som den här uppe. ↑

IMG_3336
✂ Jag använder min coverlock jättemycket som är en coverlock 3.0 från PFAFF och är jättenöjd! 

✂ Vad använder jag overlocken till: Jag syr ihop nästan alla mina plagg på den, syr jättemycket i jersey på ett sätt som jag inte tror att jag hade gjort annars. Det blir busenkelt och det känns heeelt onödigt att gå och köpa basic jereyplagg på affären för det går fortare att sy ihop ett eget plagg än att ta sig till affären. Jag är jätteglad att jag köpte en just coverlock eftersom allt går så fort och smidigt. Första året som jag hade den använde jag i stort sett bara en söm och sydde mest ihop bommulsklänningar med den. Jag hade knappt sytt i jersey alls innan jag köpte den. Sen vart eftersom att jag lärt den mig mer och mer har jag utforskat fler och fler sömmar och nu är maskinen busenkel att förstå och jag syr det mesta på den. Om jag ska säga något negativt med den är det väl att den i början kan verka lite skräckinjagande med alla yttre och inre funktiner som en ska ställa in. Efter som det är en maskin med en massa specialsömmar tar det ett tag att lära känna maskinen.

✂ Vad använder jag INTE overlocken till: Den kan inte sy till exempel knapphål och dragkedjor så det använder jag alltid min vanliga symaskin till. Sen är overlocken inte så enkel att styra. Den är liksom lite buffligare så finlirsömmar använder jag min vanliga symaskin till.

IMG_3334

✂Jag borde köpa en overlock om: jag syr mycket och vill sy mina egna kläder. Om jag har plats att ha den ståendes framme. Om jag syr mycket i jersey och vill hinna sy mer. 

✂ Slutfattning: Du behöver inte vara särskilt syvan för att förstå en overlock. Den går fort att sy med och syr väldigt bra i jersey. Den är inte en ersättning till din vanliga symaskin utan ett komplement. Jag tycker att alla sytokar som har plats och möjlighet borde satsa på en overlock och när du ändå är i farten köp en som kan sy coversömmar!

✂ Allt det här är såklart mina erfarenheter, rekommendationer och åsikter och nu är jag så klart nyfiken på att höra: Vad har ni att säga om overlocken? Äger ni en? Vilken sort? Funkar den bra? Vill ni köpa en? Hit me med alla erfarenheter eller icke-erfarenheter kring overlocken. 

Glad sysöndag!

Om det är en vanlig symaskin ni är ute efter kan ni kika in det här inlägget.