Sypeppen #42 – Tillyklänningen

15 september, 2015 0 av mikael
Hallå där mina vänner! Här kommer ett till sypeppsbidrag från mig och snaaaart dyker nya sypeppen upp. Nu är det bara några få detaljer kvar!

Untitled

Mitt bidrag denna gång är klänningen Tilly från ”Love at first stitch”En riktigt bra och rolig bok som jag verkligen kan rekomendera både för nybörjare och lite mer syvana personer. Jag syr väldigt sällan efter färdiga mönster men jag vill gärna försöka göra det lite mer. Dels för att jag då får öva mig att ”tyda” mönster och sy efter markeringar men också för att få inspiration till nya detaljer och snitt.

Untitled

Det var kul att sy efter det här mönstret och följa steg för steg. Då fick jag använda mig av metoder och knep jag inte brukar göra. Överdelen vändsydde jag med ett vitt foder och det blev både fint och skönt! Projeketet gick som en dans på rosor kanske ni tänker? Nja inte riktigt så…

Untitled

Det fanns ett litet steg i boken som handlade om att sy en toile. ”Äsch!” tänkte jag, det orkar jag inte göra (det orkar jag aldrig göra) Dessutom har jag sytt den här typen av liv förut. Lite väl kaxig i hågen satte jag igång att klippa och sy. Problemet uppstod  i och med att hela livet vändsyddes och det var svårt att förutse slutresultatet och när det väl var vändsytt och färdigt var återvändsgränden lite väl lång så att säga. Ett återkommande problem när jag syr är att jag är smal över axlarna och har kort rygg vilket gör att jag nästan alltid måste ändra axelsömmarna. Problemet här blev alltså att axelbanden hamnade fem centimeter ut och upp från mina axlar….

Untitled

Jag svor en liten trudelutt, sprättade nån liten söm och fuskade litegrann. Och sen satt den som en liten smäck!

Untitled

Till nästa Tilly-klänning, för det kommer det bli trots motgångarna, kommer jag använda mig av egna grundmönsterdelar men gå efter beskrivningen i boken och använda samma snitt som i boken. Jag kommer även försöka göra ”volangen” eller vad jag ska kalla det, i urringningen tydligare. 

Untitled

Jag valde att även sy dit ett par fickor på klänningen pga att det är så himla praktiskt att ha. 

Untitled

Det var allt om den lilla Tilly-klänningen. Har ni sytt något ur hennes bok?