Nysta nystan

1 oktober, 2015 0 av mikael
 Hösten är ju en perfekt garn-årstid. Oftast får vi mer tid till att mysa ner oss med stickningen och vi blir sugna på att vira in oss i fluffiga halsdukar och varma raggsockor. Kanske har vi många projekt på gång samtidigt eller kanske stickar vi en smalrandig halsduk. Då är det lätt att garnkorgen blir ett enda trassel och att den mysiga stickstunden byts ut mot den frustrerade trassla-ut-alla-garner-stunden. Är det något som är dödande för kreativiteten är det ju att få ägna timmar och tålamod med trassel. Fy för sånt! Va ska vi göra åt det då? Jo vi ska nysta våra nystan så garnet på en finurligt sätt kommer innifrån garnbollen istället för utifrån. Hur gör du detta då? Jo det ska jag berätta! 

UntitledUntitled

Du behöver ett vanligt garn som kanske ser ut lite så här ↑

Untitled

Börja med att sno den ena garnändan runt tumme och lillfingret några varv, som en åtta.

Untitled

Sedan snurrar du några varv på mitten av ”åttan”.

 
Untitled

Sedan snurrar du runt hela ”åttan” så att allt hålls på platts.

Untitled

Nu är det dags att börja nysta! Du börjar helt enkelt snurra garnet på ena ändan av åttan så att det bildas som en liten boll.

Untitled

Bollen kommer att bli större

Untitled

och större

Untitled

Tills allt garn är uppnystat!

Untitled
Då fäster du sista garnstumpen ordentligt!
 
Untitled

Sedan är det bara att dra ut garnåttan ur nystandet och börja sticka! På så vis kommer garnet hela tiden komma innifrån och undvika tålamodsprövande trassel. Smart va?

Untitled

Ett extra tips när du stickar med flera färger är att lägga varje färg i en varsin liten literpåse. På så vis unviker du trasslet ännu mer! Sticka lugnt!