Tips på hur en kommer igång med sitt första sy-projekt

3 november, 2015 0 av mikael
I våras när jag gjorde en undersökning här på bloggen så fick jag förslag på önskeinlägg ni ville ha och det här inlägget var bland annat ett av de förslagen. Nu när nya sypeppen har kommit igång tänkte jag att det passar alldeles utmärkt att lämna ut lite tips på hur du kommer igång med ditt första syprojekt!
 
 

Vad är du sugen på att sy?

Fundera på vad du är sugen på att sy. Något som du kanske har sett och skulle vilja ha liknande eller något som du behöver. Jag tror att om du syr något du är riktigt taggad på att sy så kommer du bli mer taggad på att färdigställa det.

 
IMG_2340
 
Svårighetsgrad
 
Jag tycker inte du ska fästa dig så mycket på tanken om att något skulle vara för svårt. Däremot kan du tänka att om dy syr något som inte har för många moment kommer det gå fortare att sy och du kommer inte tappa tålamodet. Till exempel om du är sugen på att sy ett par byxor kanske du kan sy dem med resår istället för dragkedja, göra dem utan fickor och välja ett tyg som är enkelt att sy i och ett mönster som är lätt att förstå. Sy det du är sugen på men gör det basic i början så kan du lägga till fler och fler detaljer ju mer du syr.
 
Mönster

Välj inte ett krångligt burdamönster till ditt första projekt. De är oftast svåra att förstå och kan få den skickligaste sömmerska att slita sitt hår. Om du vill köpa ett färdigt mönster rekomenderar jag att kolla efter basmönster som till exempel säljs i separata storlekar så du slipper krångla med en massa linjer och ett mönster som inte har så mycket krusiduller. Men mitt bästa tips är nog ändå att du ritar ditt eget mönster. Välj ett plagg ur din garderob som sitter bra och som ser ”basic” ut. Rita av de olika delarna och försök titta hur plagget är sytt. 
 
IMG_3197 
Hjälpmedel
 
Du kanske kommer stöta på svårigheter under vägen. Men deppa inte ihop! Sprättare finns! Dessutom finns det massor av hjälp att få på olika vis. Jag har till exempel syböcker som det bara är rena syguider och tips i. Dessa är superbra att ha om du inte vet hur du ska fålla din kjolkant eller få snygga ärmhål. Den nyaste jag har heter ”Sy dina egna kläder” och i den finns det enkla steg-för-steg-guider i.
Du kan också gå med i olika syforum på facebook. Till exempel sypeppens facebook-grupp eller facebook-gruppen ”vuxna sytokar” där kan en alltid be om hjälp och råd och lägga upp bilder. 

Så klart kan du även gå in på sybloggar och be om råd. Jag har vid flera tillfällen fått olika syfrågor och det tycker jag bara är roligt och jag skulle gissa att det samma gäller för mina sybloggande kollegor.

 
Untitled
Under tiden
 
Sy inte det svåraste mitt i natten. Då blir det oftast mer sprättande än sömnad. De flesta av mina sömmar som jag sprättat har jag nog faktiskt sytt mitt i natten. När du börjar tappa tålamodet, ta en paus och gör något annat ett tag så du får rensa huvudet lite. 
 
Resultatet
 
Va nöjd med det du syr! Det är något du skapat alldeles själv och något som du kommer bli bättre och bättre på ju mer du syr. Du lär dig av misstagen och under tiden kan du stoltsera med dina egensydda plagg och alster!