Sew along: Veckad kjol, del 1. Planering och Material!

12 november, 2015 0 av mikael
 
Det här är första delen i min och Josefines Sew along! Jag kommer att sy en veckad kjol och Josefine en kjol med nedsydda veck. Båda kjolarna kommer ha linning med knapp, fåll och dolt blixlås. Klicka här för att se bildern på kjolarna. Med i sew alongen är även Amanda, Sara och Sabina. 

 
I första inlägget ska vi planera vår kjol och införskaffa det material vi behöver. Så klart har du fria händer att sy den veckade kjolen precis så som du vill ha den. Antingen följer du våra guider till punkt och pricka eller hittar du på en helt egen variant! Båda kjolarna är relativt enkla att sy och vi kommer gå igenom de olika momenten steg för steg. Om du helt är nybörjare är kjolen jag ska sy lite lättare att sy och absolut ett bra ”nybörjar-projekt” om du vill vässa tankeknölarna och sy en kjol som är något svårare är Josefines kjol den perfekta utmaningen!
 

 

IMG_5742

 
✂ Tyg
✂ Dolt blixtlås
✂ Knapp
✂ Vlieseline
✂ Måttband
✂ Tygsax
✂ Tråd
✂ Knappnålar
✂ Markerinspenna
✂ Ev plisségafflar
 
Fundera på hur lång du vill ha din kjol och om du vill sy efterveck eller motveck. Fundera även hur bred du vill ha dina veck och om du vill ha några särskilda detaljer på kjolen. 
 
Lite att tänka på kring materialet:
Tyg:
När du väljer tyg till din kjol är det bra att tänka på att tyget ska vara lätt att pressa så att vecken ligger ordentligt på plats, lite styvare så att vecken blir skarpa men inte för grovt så att vecken liksom sticker ut för mycket. Om du är osäker kan du fråga personalen i tygbutiken om hjälp!
 
Vliseseline:
Vlieseline använder du till linningen för att få den lite styvare. Just till kjollinning väljer jag därför oftast ett lite kraftigare vliseline. Till denna kjolen har jag använt vlieseline som är anpassat för just linningar, det betyder att den redan är utmätt på bredden och lätt att vika så du får en snygg överkant.
 
Untitled
 
Tråd: 
Välj en tråd av bra kvalitet så den inte går av hela tiden när du syr, sånt är ju så irriterande… När du ska välja nyans på tråden, håll tråden mot det tyg du valt och försök hitta en tråd som smälter in så bra som möjligt i tyget (om du inte vill ha en färg som sticker ut vill säga) Men överlag kan du tänka hellre lite för ljus än lite för mörk.
 
Plisségafflar:
Plisségafflar är ett verktyg du kan använda när du ska lägga veck. Så här använder du den. Ett lite skojigt verktyg som gör att du slipper markera och mäta en massa men du klarar dig så klart gott utan den!
 
Nästa vecka ska vi börja med mönsterkonstruktionen!