Sew along: Veckad kjol, del 2: Mönsterkonstruktion!

19 november, 2015 0 av mikael
Nu är det dags för andra delen i min och Josefines Sew along! Jag kommer att sy en veckad kjol och Josefine en kjol med nedsydda veck. Båda kjolarna kommer ha linning med knapp, fåll och dolt blixlås. Klicka här för att se bildern på kjolarna. Med i sew alongen är även AmandaSara och Sabina. 

 
I andra inlägget ska vi kolla på mönsterkonstruktionen och bestämma om vi vill göra efterveck eller motveck. 

Idag ska vi kolla på mönsterkonstruktionen! Vi kommer egentligen inte göra något praktiskt idag eftersom vi inte behöver något mönster för att sy den här typen av veckad kjol. Det vi däremot ska göra är att bestämma om vi vill sy efterveck eller motveck och hur breda vi vill ha våra veck. Sedan kan det va bra att öva lite på att lägga de vecken som du vill ha till din kjol så att du är med på noterna nästa vecka när vi ska lägga vecken.

 
Att lägga veck är verkligen inte svårt, däremot kan det vara lite svårt att förklara. För att va på den säkra sidan har jag förklarat både i bild, text och film så jag hoppas att det ska bli tydligt ändå! Min kjol är sydd med efterveck som är tre centimeter breda, så här kan det se ut med motveck. 
 
 

 

 
Att lägga efterveck: När du lägger efterveck är det alltså A-delen som kommer va det vecket som syns utåt. B-delen kommer ligga mot C-delen som kommer vara det vecket som ligger längst bak. Alla delar ska vara lika breda. Om du vill att dina veck ska vara till exempel tre centimeter breda gör du alla kolumner tre centimeter breda.

 

 

Att lägga motveck: Även när du lägger motveck är det A-delen som kommer synas utåt, C-delen som kommer ligga längst bak och B-delen ska ligga mot C-delen. Skillnaden är att du gör alla kolumner hälften så breda som du vill att dina veck ska bli i slutändan. Till exempel om du vill att dina veck ska bli tre centimeter breda gör du kolumnerna  en och en halv centimeter breda. Sedan viker du från två håll.