Bra att ha när du syr: Verktyg

21 november, 2015 0 av mikael
Om en nu har bestämt sig för att börja sy kan det ju vara svårt att veta i vilken ände en liksom ska börja i. I det här inlägget har jag skrivit lite tips på hur en kan komma igång med sitt första syprojekt. Jag skriver i det att det är bra att ha lite verktyg och material hemma för att underlätta och komma igång. Jag tänkte nu tipsa om saker som kommer underlätta om du har hemma när du syr. Jag har delat in det i två delar: Verktyg och Material. Idag kollar vi på verktygen!

Först och främst så är ju en symaskin himla bra att ha. Men jag har redan skrivit ett inlägg både om att köpa symaskin och overlock så om det är det ni är ute efter föreslår jag att ni kollar in de inläggen!
 
 
IMG_5682

Så klart behöver du inte springa och köpa allt från början och du kommer inte behöva allt till alla projekt. Men om du vet vad du letar efter så kan det va lättare att hålla utkik efter det när du är på loppisar och sånt. Vi kör igång!

Saxar
 
IMG_5691

Tygsax

Papperssax
Trådsax
Sprättare
Rullkniv med tillbehör.
 
TYGSAXEN: Att införskaffa en tygsax är nog nästan nummer ett på listan och troligen något du kommer använda till de flesta av dina projekt. Det finns tygsaxar som är tillverkade för att klippas just till tyg men de kan nog va ganska dyra. Vad är det som gör en tygsax till en tygsax då? Jo den behöver vara vass och ska ENDAST användas till att klippa tyg med. Jag köpte min tygsax för 240 pix i en muminbutik och den funkar alldeles utmärkt!
 
PAPPERSSAXEN: Att ha en papperssax nära till hands är också bra så du kan klippa ut mönsterdelar och sånt
 
TRÅDSAXEN: Små trådsaxar tycker jag är superbra att ha nära till hands. Jag har nog en fyra stycken som jag spridit ut på lite olika ställen där jag ofta sitter och syr eller handarbetar för att jag snabbt och smidigt ska kunna klippa trådarna när jag syr. Jag använder även mina trådsaxar istället för sprättare när jag ska sprätta upp sömmar. Mina trådsaxar är egentligen nagelsaxar som jag köpt på TGR för 10 kronor styck!
 
SPRÄTTAREN: Att ha nånting att sprätta med kommer du ha stor användning för (tyvärr, tyvärr) Själv använder jag ju inte just sprättare men de kostar nog inte många kronor.
 
RULLKNIVEN: Här är en sån typisk grej som du faktiskt inte behöver men som helt enkelt underlättar och gör att arbetet går snabbare. Istället för att klippa och mäta ut raka linjer på dina tyger kan du helt enkelt bara skära av det med rullkniven. Supersmidigt! Du behöver dock även en ”rullknivs-matta” och en ”plast-mät-grej” för att kunna använda rullkniven rätt. Ett sånt sätt är lite dyrare och finns bland annat att köpa på panduro .
 
Mätredskap
IMG_5699

Måttband
Mätbricka

Mönsterlinjal
Bredare linjal
 
MÅTTBAND: Ett måttband behöver inte kosta många kronor och det kommer du ha mycket nytta av. 
 
MÄTBRICKA: En mätbricka är precis som en kan ana av namnet en liten bricka som det finns olika mått utskrivna på. Det gör att du enkelt kan rita ut sömsmåner, fåll och liknande. Själv använder jag inte min mätbricka jättemycket men egentligen är det ju en himla fiffig grej som jag egentligen kanske borde använda mer. Jag har köpt min på Stoff och Stil.
 
MÖNSTERLINJAL: Mönsterlinjalen använder jag när jag ska rita mönster. Den är praktisk eftersom den även har en kurvad sida som du kan använda till ärmhål, halsringningar och liknande. 
 
BREDARE LINJAL: Denna linjalen använder jag när jag ska mäta och skära till större tygstycken. Det är väldigt praktiskt att ha när en snabbt vill skära till en längre, rak linje. Då håller jag rullkniven mot linjalen och får på så vis snabbt en rak bit utskuren i tyget.
 
Markeringsverktyg
 
IMG_5701

Skräddarkrita

Markeringspapper
Sporre
Krita
Penna
 
SKRÄDDARKRITA: Skräddarkritan är som en krita som du kan göra markeringar på ditt tyg med.
 
MARKERINGSPAPPER: Markeringspapper kan vara bra att ha när du till exempel ska göra insnitt eller andra markeringar. Du lägger markeringspapperet mot ditt tyg och drar med en sporre där du vill få markeringarna. Det är alltså som ett kalkerpapper. 
 
SPORRE: Sporren är alltså det redskap du använder för att göra markeringarna på markeringspapperet.

KRITA:
Ibland när jag vill göra markeringar använder jag en vanlig krita. Jag tycker att den kan va lättare att använda. Dock så måste en då tänka på att dessa markeringar inte kommer gå bort i tvätten. 

PENNA: 
En bra penna att rita av mönster med är också bra att ha.
Nålar

IMG_5708

Synålar

Symaskinsnålar
Knappnålar
Knappnålsdynor
Säkerhetsnålar
 
Synålar: Vanliga synålar är ju faktiskt jättebra att ha ett lager även om en offtast syr det mesta på symaskinen. Det kan va bra att ha synålar i lite olika tjocklekar och öglestorlekar.
 
Symaskinsnålar: Superbra att ha ett litet lager av hemma så du inte står där med en avbruten nål och inte kan fortsätta ditt projekt. Det finns ju lite olika nålar att välja mellan beroende på vilket material du ska sy i men jag kan erkänna att jag inte byter nål så flitigt efter material utan brukar bara använda den som sitter i maskinen. 
 
Knappnålar: Knappnålar är bra att ha ganska mycket av. I allafall om du liksom jag gärna har flera projekt igång samtidigt. Jag använder mig av tre olika slags knappnålar. 
 
1. Helt vanliga i metall som jag använder när jag till exempel behöver stryka medan nålarna sitter i.
2. Med knopp som jag gjort själv (Här kan du se hur) som jag använder oftast. Typ när jag ska nåla ihop tygstycken för att sy ihop dem.
3. Långa nålar med stor hjärtplupp som jag inhandlat på TGR för 10 pix. Dessa använder jag när jag ska nåla upp saker på Ester (min provdocka) eller om jag känner att stora nålar kan va gött att ha.
 
Nålsdynor: Jag har två knappnålsdynor. Dels den till höger som liksom är som ett lock till en burk som jag förvarar mina mettallnålar i. Här kan ni se hur den ser ut och göra en likadan. Och sen en som min mormor har gjort till mig <3 Visst är den fin! Annars så brukar jag använda sängen, armstöd på fotöljen, huvudkudden och så vidare… Detta kan dock ifrågasättas av övriga i hushållet.
 
Säkerhetsnålar: Säkerhetsnålar använder jag väl inte superofta men då och då händer det och då är det ju najs att ha hemma.
 
Pressverktyg

IMG_5715

Strykjärn: Jag tror de flesta vet vad en använder strykjärnet till. Men för att inte utesluta någon så är det alltså denna du pressar (stryker) dina sömmar med. Egentligen vill jag rekommendera att du investerar i ett lite bättre stykjärn. Då går det fortare att stryka och då blir det roligare… Men jag ska väl bara erkänna att jag själv har ett pyttestryjärn från ullared som jag köpt för 100 pix. Funkar fint men nån gång ska jag investera i ett ordentligt järn.

 
Strykbräda: Strykbrädan använder du när du ska stryka… (Utgår från att de flesta vet vad en använder strykbrädan till) Jag har en liten bordstykbräda som står lutad mot mitt sybord. Supersmidig! Om du vill klä om den fint kan du kolla här hur jag gjorde. 
 
Pressduk: Att ha en liten, fuktad bommulsduk är supereffektivt när du stryker. Då lägger du bara den fuktade bommulsduken mellan det du ska stryka och strykjärnet. På så vis får nu skarpa veck och slätar ut skrynklor på nolltid.
Hjälpböcker

IMG_5722

Hjälpböcker: Det är superbra att ha några hjälpböcker där det finns tydliga instrutioner om hur du rent praktiskt syr olika moment som till exempel gylf, fickor, krage, motveck osv. Jag har dessa två och använder mig av båda. När jag vill kolla upp något så kollar jag i båda böckerna och ser vilken som förklarar det bäst eller tar lite från varje bok. Boken till höger är en nyare bok som du kan köpa till exempel här.

 
 
Extratips

IMG_5725

Ett litet extratips på ett roligt sy-verktyg är dessa plisségafflar som underlättar när du ska lägga veck. Absolut inget måste men synörden i dig kommer va nöjd. Här kan du se hur du använder dem!

 

Det var allt jag kunde komma på som kan va bra att ha. Kommer ni på något mer? Nästa gång ska vi alltså kolla på vad det finns för material som kan va bra att fylla förråden på. Är det några andra sånna här sy-tipsinlägg som ni vill att jag skriver? Tipsa gärna!