Symålen 2016

13 januari, 2016 0 av mikael
Jag har funderat lite fram och tillbaka vad jag ska ha för symål i år. Tidigare har jag skrivit en lista med olika saker som jag vill hinna sy under året men om jag tittar tillbaka på de åren jag haft symål så känns det inte som att jag kanske inspirerats så mycket av listan utan glömt bort den eller känt att det känns tråkigt. Så i år tänkte jag sätta upp målen på ett litet annat sätt. Men först tycker jag vi kollar hur det gick med förra årets symål.
 
Untitled
 
 
Jag hade som mål att sy underkläder, en 60-talskappa, en vit blus och lite basplagg. Det enda jag egentligen fick gjort var basplaggen och det är jag glad för. Istället för att jag inhandlade de på HM har jag i år sytt upp ett lager med basplagg och om jag haft behov av något så har jag sytt det. Underkläderna har jag nog byggt upp i mitt huvud som något väldigt svårt och jobbigt och därför har jag blivit alldeles matt bara av tanken. Så nu ger jag upp det för ett tag tills jag känner ett sug efter det igen. En vit blus känner jag inte något behov av längre och kappor har jag redan så många att även om det skulle va himla drömmigt och fint med en pastellig, vårig 60-talskappa så har jag helt enkelt prioriterat andra saker framför det. 
 
Så vad har jag lärt mig nu då? Jo att vad jag har för behov, visioner och är sugen att sy i januari kanske inte alls känns lika lockande och aktuellt i februari så istället för att skriva en lista på alster jag vill sy tänkte jag skriva om hur jag vill att mitt syårr ska se ut på det stora hela och vad det ska präglas av. 
 
Untitled
 
Lust. Jag vill att mitt skapande ska kännas lustfyllt och inte som ett tvång. Jag ska försöka att bara skapa saker som jag känner lust till. Jag ska försöka att hålla igång mitt skaparflow men inte genom att tvinga mig till att skapa utan att istället vara tillåtande. Om jag en kväll hellre vill kolla  på en film ska jag göra det. Om jag en månad bara vill virka och inte sy något ska jag göra det. Däremot ska jag jobba på att puscha och peppa mig själv så att skaparflowet inte dör ut. Om jag känner för att sy en balklänning ska jag göra det och om jag känner för att sy en svart t-shirt ska jag göra det. Jag ska alltså försöka skapa sådant som känns lustfyllt för stunden!
 
Untitled
 
Material och tekniker. Jag vill fortsätta att arbeta i en massa olika material och tekniker och försöka ha en så varierad sy-cirkel som möjligt. Jag vill utmana mig själv lägga till fler moment och detaljer på det jag skapar och våga göra sådant som även känns svårt. 
 
Behov. Jag vill försöka skapa saker som verkligen kommer till användning. Jag vill bli bättre på att se vad det är för saker jag använder, vilka färger och snitt. Om jag t ex ska sy ett plagg vill jag att det ska vara uttänkt och att det passar min kropp, min garderob och funkar till det jag har tänkt använda det till. Det här utesluter inte att om jag känner för att sy en balklänning så ska jag så klart göra det. Men då ska jag vara medveten om att den nog inte kommer användas jättemånga gånger. Så jag inte syr något som jag tror kommer användas men som sedan inte passar eller känns rätt.
 
Untitled
 
Så här vill jag att mitt syår ska bli! Vad har ni för mål med erat syår?