Sypeppen #46 – Raglantröjan och 60-talskjolen

15 januari, 2016 0 av mikael
Idag är det fredag och dags för årets första sypepp! Tjohoo!  Med mina nya symål i bakhuvudet kickade jag igång min skaparlust igen med de här två plaggen. 

Untitled

En raglantröja och en kjol. Båda hittade jag inspiration till från mina pinterestmappar. Som jag för övrigt håller på att sortera och hotta upp. Här kan ni följa mig på pinterest om ni vill. 

Untitled

Att försöka efterskapa plagg från bild tycker jag är jättekul, lärorikt och inspirerande. Då kan en kolla vart sömmar går och vart de valt att ha stickningar osv. På det viset läggs det till moment i ens projekt som en själv kanske inte skulle tänkt på att ta med. 

Untitled
Untitled

Mönstret till tröjan knåpade jag ihop själv genom att sammanfoga två andra egengjorda mönster, nämligen mönstret till polotröjan och mönstret till t-shirten med nedhasad raglanärm. Eftersom jag aldrig sytt någon tröja med raglanärm eller har någon sådan tröja i garderoben var jag lite osäker på om mönstret skulle bli bra. Men jag är nöjd och kommer absolut göra fler sådana här tröjor!

Untitled
Untitled
 
Jag tyckte det var lite svårt att få till halsringningen snyggt på tröjan. Jag har aldrig sytt en halsringning på det här sättet förut men tyckte ändå att det blev helt ok. Lite dragigt i tyget men eftersom det är jersey så brukar det liksom släta ut sig efter lite användning och tvätt. 

Untitled

Ett av mina symål var ju att lägga till fler moment och detaljer på mina plagg för att utveckla mig själv och det gjorde jag verkligen på den här kjolen. Till att börja med så fodrade jag kjolen något som jag tidigare ogärna la tid på men det ser ju så himla mycket proffsigare ut och kjolen blir inte genomskinlig på samma vis. Eftersom jag hade ett tyg där det gick ränder både lodrätt och vågrätt så försökte jag även att mönsterpassa allting. Eftersom jag hade söm både fram, bak och i sidorna, fickor och små ”ficklås” (eller vad en nu ska kalla det) så blev det en hel del att mönsterpassa som jag inte riktigt tänkt på, men det mesta blev faktiskt riktigt bra i slutändan. 

Untitled

Jag valde att sy i dold dragkedja i mitt bak och även den blev bra! Bäst hittills tror jag. Eftersom jag inte har den rätta pressarfoten så blir den inte helt dold men jag stör mig egentligen inte på det så länge det ser snyggt ut. 

Untitled

 
Både sidsömmarna och sömmen mitt fram har fått små stickningar. Det är en detalj som jag ofta glömmer bort men som jag tycker oftast blir väldigt snygg och får plagget att se proffsigare ut. Det svåraste med kjolen var nästan att välja knappar till fickorna. Jag hade en massa fina att välja mellan och kjolen fick väldigt olika karaktär beroende på vilka knappar jag valde. Men återigen med symålet i bakhuvudet valde jag tillslut de knappar som gjorde att kjolen passade ihop med flest plagg i min garderob. Det var faktiskt lite skönt att utgå från det för när jag väl plockade fram en massa tröjor som kunde funka ihop med kjolen och testade de olika knapparna till blev de snabbt ganska självklart vilka knappar som skulle funka bäst. Det enda jag inte är helt nöjd med är att kjolen som ni kanske ser på bilden är lite, lite stor i midjan. Jag skulle liksom behövt nypa åt nån till centimeter högst upp men då skulle det blivit betydligt svårare att få till dragkedjan snyggt och dessutom skulle mönsterpassningen förstöras så då gjorde jag valet att låta den va något stor. Men! Det är ju alltid trevligt att ha lite plats för en växande mage när en går på kalas eller ligger hemma i sängen och äter choklad. 

Untitled

 
Så på det stora hela är jag mycket nöjd med syårets första plagg. Nu är jag så klart nyfiken på hur det går för er med era sypeppar? Glöm inte att lämna länk i insamlingsinlägget!