Kicka igång vårprojekten efter höstmörkret!

16 januari, 2016 0 av mikael
Det är något som de flesta av oss som ägnar mycket tid åt kreativa projekt märker av varje år. Att varje höst när höstmörkret lägger sig tätare blir orken mindre till att sätta sig vid symaskinen, inspirationen kryper ner i nån liten mörk håla och varje projekt känns som ett berg att bestiga. Så är det i alla fall för mig. Och så kan det ju faktiskt få va då och då. Ibland kan det vara skönt att inte behöva producera ochfärdigställa. Ibland är det skönt att acceptera att orken inte räcker till och låta projekten ligga i sina mörka garderober. Men det kluriga tycker jag är när orken och ljuset sakta börjar komma tillbaks och det börjar krypa i fingrarna efter att få hugga tag i projekten. Då upplever jag oftast att det där berget liksom fortfarande står kvar fastän att jag är piggare och verkligen VILL komma igång. I år har jag faktiskt redan hunnit bestiga det där höstberget och jag tänkte därför ge er mina bästa tips på hur du tar dig genom höst-orkeslösheten och istället kickar igång dina vårprojekt!
 
Untitled
 
Blicka tillbaka mot året som var. Ett första steg för mig att bli peppad igen var faktiskt att blicka tillbaka mot året som var. Jag blev då medveten om hur mycket jag faktiskt gjort under året. Ibland när orkeslösheten slår till kan det ju kännas som en inte fått något gjort alls men när jag blickade tillbaka märkte jag att jag ju faktiskt skapat saker även under den sista delen av året bara att det kanske varit projekt som tagit längre tid eller som varit ganska lätta. Genom att titta tillbaks på året märker du också ATT du har utvecklats och HUR du har utvecklats. Detta gjorde mig väldigt peppad att börja tänka på vad jag ville ha för mål med mitt skapande 2016.
 
Skapa något du är sugen på. Börja inte med att laga hålen på byxorna, ta tag i UFO-högen eller fålla den där kjolen om du inte känner dig inspirerad av det. Även om det kan vara skönt att ha det tråkiga bortgjort så blir resultatet lätt att berget känns oöverstigilit igen. Känn istället efter vad du faktiskt är sugen på att sy.
 
Untitled
 
Hitta inspiration. Leta bland dina mönster och tyger, kolla igenom dina pinterestmappar, kolla igenom sypeppens kategori vad andra sytt. Planera ditt projekt och välj ett mönster och material som du är taggad att använda dig av och som inte är för svårt.
 
Skapa något du vill få färdigt. Gör något som du är taggad på att bli färdig med. Kanske en matta som piggar upp rummet, en vårig kjol eller en klänning du ska ha på nästa kalas.
 
Untitled
 
Införskaffa materialet. Se till att du har allt hemma till ditt projekt så du inte fastnar av en sån banal grej som att du måste ta dig in till stan innan du kan göra färdigt ditt projekt. Då känns berget megahögt på en gång.
 
Untitled
 
Gör det tillsammans! Den absolut bästa punkten tycker jag. Bestäm er för att ha skaparjunta och hjälps åt att ta beslut om vilka knappar det ska vara på kjolen, vilket garn som ska användas till koftan och få hjälp om du fastnar vid ett klurigt moment. Köp en flaska vin, koka en kanna te, häll upp en stor skål med godis och sätt igång peppig musik. 
 
Sätt upp lätta mål. Tänk ut ungefär när du vill ha projektet färdigt. Kanske till det där kalaset, nästa sypepp eller bara tills på lördag. Dela upp projektet i flera delar. Till exempel:
 
1. Bestämma tyg, mönster och detaljer. Klipp ut alla delar.
2. Sy alla insnitt och sy ihop alla delar.
3. Sy på alla detaljer
4. Fålla och sy dragkedja.
 
På så vis får du flera mindre mål och vet vad du ska försöka göra just den här gången och vet vad du har framför dig nästa gång. 
 
 
 
Det var mina bästa tips! Hur går det för er med er höst-trötthet, börjar den släppa och har ni några tips att dela med er av?