DIY: Riva tygnystan.

27 januari, 2016 0 av mikael
Årets nya skapar-craving för mig har varit att virka av tygremsor. Jag har hunnit göra sex glasunderlägg, ett grytunderlägg och en stor hallmatta. Och fler saker lär det nog hinna bli!
 
Att virka av tygremsor är enkelt, billigt och går himla snabbt. Så nu tänkte jag som ett första steg visa hur busenkelt det är att fixa lite tygnystan. Beroende av hur stort projektet är du ska virka behöver du såklart olika mängder tyg. Till mattan jag virkade gick det åt ganska stora mängder. Då var det utmärkt att fynda gamla lakan på loppis. Däremot till glasunderläggen så använde jag pytterester som jag hade sparat från när jag till exepel sytt kläder och fått över lite tygrester.

De bästa tygen att göra nystan av var de som var av bommul och något tunnare, då kunde jag riva upp hela tygen. Om de däremot var lite tjockare, blev de dels trådigare och sedan tog det betydligt längre tid att riva och i vissa sorgliga fall var jag tvungen att klippa upp hela tyget och det tog sin lilla tid.
 
Untitled
 
Du Behöver:
✂ Tyger
✂ Sax
 
Gör så här:
 
Untitled

Lite beroende av vad du ska virka så ska du riva tyget i olika bredder. Men du kan tänka att om du ska virka något med virknål 8 eller mindre kan du riva remsorna 1 centimeter breda och om du ska använda virknål 9 eller större river du remsorna 2 centimeter breda.

✂ Börja med att klippa ett hack i tyget i den bredden du vill ha.
 
Untitled
 
✂ Riv tyget nästan hela vägen upp till övre tygkanten men spara ungefär 2 centimeter.
 
✂ Nu klipper du ett jack från den övre tygkanten i den bredd du vill ha på tygremsan som på bilden ovan. 
 
✂ Sedan fortsätter du att riva upp hela tyget på det här viset och vart eftersom du river tyget gör du ett nystan av det.
 
En del tyg är lättare att riva från ena hållet av tyget och det beror på trådrakan i tyget. Så om du märker att ett tyg går väldigt trögt att riva upp kan du testa att vända tyget ett kvarts varv och riva från det hållet istället.  
 
Untitled
 
✂ Sedan är det bara att sätta igång att virka!