DIY: Textiltryck

24 februari, 2016 0 av mikael
I januari hade Monthly Makers tema tryck och då sydde jag en tröja som jag gjorde ett eget tygtryck på. Tyvärr dog min energi nånstans precis där så jag skickade aldrig in mitt bidrag. Men nu när energin är tillbaks har jag skrivit ett litet inlägg om hur jag gick till väga för att göra tygtrycket. Det var inte alls svårt och blev väldigt fint om jag får säga det själv. Håll till godo!
 
Untitled
Untitled
 
 
Du behöver: 
▲ Textil att trycka på
▲ Textilfärg
▲ Omslagspapperet till kopieringspapper 
▲ Bakplåtspapper/mönsterpapper
▲ Mall på det du vill trycka
▲ Papperssax
▲ Papperskniv
▲ Skärmatta/skärbräda
▲ Blyertspenna
▲ Svamp
▲ Ev penslar
▲ Strykjärn
▲ Strykbräda
 
Untitled
 
▲ Rita av det du vill trycka på bakplåtspapperet/mönsterpapperet. Det är viktigt att du använder en blyertspenna, vilket du kommer förstå varför längre fram i inlägget.
 
Untitled
 
▲ Klipp ut en lagom stor bit av omslagspapperet. Lägg märke till att den ena sidan av omslagspapperet är blankt och den andra har en behandlad yta. 
 
Untitled
 
▲ För över trycket från mönsterpapperet till omslagspapperet. Det gör du genom att lägga mönsterpapperet med den sidan som blyertsen är på mot den sidan av omslagspapperet som är behandlad.
 
Nu fyller du i med blyertsen EN GÅNG TILL men den här gången från baksidan. När du trycker blyertsspetsen mot linjerna du redan ritat kommer blyertsen föras över till omslagspapperet. 
 
Tänk på att om du ska skriva ett ord eller liknande, att du lägger det så att ordet inte hamnar spegelvänt i slutändan.
 
Untitled
Untitled
Untitled
 
 Skär ut ditt tryck med en skalpell eller papperskniv.
 
Untitled
 
▲ Lägg omslagspapperet på textilen och placera den där du vill ha den. Tänk nu på att den behandlade sidan ska vara mot textilen. 
 
Untitled
 
▲ Lägg något mellan textilierna. Detta gör du för att färgen inte ska gå igenom.  Om du använder vanligt papper eller tidningspapper är det stor risk att papperet fastnar i färgen så använd istället till exempel en plastmapp eller ett glansigt reklamblad. 
 
Untitled
 
 Dags att dutta på färgen! När du gjort det är det bara att låta färgen torka, dra bort mallen och sedan stryka i ca 5 minuter på det gradantalet som står på färgburken. 
 
Untitled
 
▲ Klart!