Mina ansökningar

5 juni, 2016 0 av mikael
Så där ja. Nu tänkte jag att jag skulle skriva lite om mina sökningar, processen och visa lite vad jag skickade in. Jag har inte tagit med allt för då skulle det blivit ett megalångt inlägg och en del grejer och bilder känner jag ändå kanske inte är så superintressanta i det här sammanhanget. Det är ett väldigt mastodont inlägg, så ni kan ju välja att bara titta på bilderna om ni vill <3

När jag bestämde mig för att söka textil-utbildningar länsade jag internet på alla utbildningar inom den genren som jag kunde hitta, läste om dem och sedan valde jag ut de som jag fick bäst känsla av. Jag har sökt 5 folkhögskolor varav jag kom in på fyra och blev reserv på en och så har jag sökt 3 högskoleutbildningar plus några kurser. Högskoleutbildningarna vet jag inte om jag kommit in på än men eftersom jag kom in på Steneby som jag helst av allt ville gå på så spelar det inte så stor roll.

 
Som ni ser sökte jag ganska många utbildningar. Jag hade ingen aning om hur svårt det var att komma in och ville vara säker på att komma in nånstans. Dock tror jag det är viktigt att innan en bestämmer sig för vilka utbildningar och hur många en vill söka att fundera över hur mycket tid en har att lägga ner på sökningarna. Jag hade både ganska mycket tid och energi så för mig funkade det bra. När jag väl bestämt mig för vilka skolor jag ville söka gjorde jag olika listor på allt som jag skulle göra som t ex: Att köpa, Att fota, Att komma på idé, Att göra, Att skriva ut, Att skicka in osv. Sedan gjorde jag som en plan på vad jag skulle hinna med varje vecka och hur mycket jag skulle göra varje dag. Detta innebar att jag aldrig behövde bli stressad eller känna att det blev för mycket eftersom jag delade upp arbetet. Jag hade ungefär tre veckor på mig från att jag valde skolor till att jag skickade in allt material. Det första jag gjorde när jag kollat allt som skulle göras var att kolla på vad jag faktiskt redan hade. Fanns det saker som jag redan skapat som jag kunde återanvända?
 
Sedan när jag skapade mina arbetsprover jobbade jag mycket med att göra saker som jag tyckte var roligt och lustfyllt. Ibland var jag tveksam på om något var ”rätt” eller om jag frångått uppgiften för mycket, men jag valde att resonera som så att visa hur jag jobbar och med vad och så får skolorna avgöra om jag skulle passa hos dem. För jag vill ju inte hamna på ett ställe där jag inte får jobba på mitt sätt och med saker som jag tycker är roliga. Till slut var jag i allafall klar med allt och jag hade lagt min deadline för att skicka in allt några dagar innan skolornas deadline just för att inte sitta kvällen innan med en massa material att skicka in men inget internet eller nått liknande skräckscenario. 

Jag hade väldigt roligt när jag jobbade med mina arbetsprover och kände mig väldigt inspirerad och lugn. Så det här sättet att jobba på funkade väldigt bra för mig. Men vi är ju alla olika, så det gäller att hitta ett sätt som passar en själv så bra som möjligt. Det var nog allt jag hade att säga om det. Nu kollar vi lite på vad jag skickade in för nått då. 

IMG_8980
IMG_9214

Ett uppgift var att välja ett förmål som används i köket, fota föremålet med den funktionen som den har och sedan göra om föremålet på valfritt sätt så att funktionen ändras. 

Jag tyckte det var jättesvårt att komma på vad jag skulle göra till den här uppgiften. Jag funderade hit och dit men ingen idé jag kom på kändes riktigt rätt. Jag hade en idé om att det skulle vara kul att använda sig av ett rivjärn, men till vad? Jag försökte komma på om det var något jag saknade i vårat kök eller något vi behövde men jag kom inte på nått. Men så slog det mig att vi inte hade någon lampskärm och vips hade min hjärna börjat jobba på hur jag skulle kunna göra en lampskärm av ett rivjärn. 

Jag är väldigt nöjd med slutresultatet och tyckte det var kul att göra skärmen, MEN jag hade inte tänkt igenom så noga vad jag valde att jobba i för material. Alltså plåt är inte det lättaste materialet att hantera och jag fick investera både i lite nya verktyg och en väldig massa tålamod och påhittighet för att få ihop det hela. Till slut fick vi en ny, mintgrön rivjärns-lampa till köket. 

IMG_9204
IMG_9189

En annan uppgift jag hade var att slöjda valfritt föremål i valfritt material. Här var det också lite svårt att komma på vad jag skulle göra just för det var så brett samtidigt som jag kände att det var viktigt att välja ett föresmål där jag verkligen fick visa upp nån slags kunskap. Till slut kom jag på att jag ju ville ha en sån här rund liten 60-talskudde och började googla på hur nu det fungerar att göra en egen. Sedan var det bara att inhandla material och sätta igång. Det svåra med den här var att det var jättesvårt att föreställa sig hur allt skulle bli en kudde i slutändan eftersom det liksom inte riktigt går att se hur den kommer se ut förrän den är färdig. Men så himla kul att kunna göra egna sånna här! 

IMG_9165

En uppgift var att teckna ett fordon. Ja här kom jag inte på förrän jag var klar att jag liksom frångått hela uppgiften. Men såhär såg min tankebana ut: Hm, svårt att teckna ett fordon och ja.. det känns lite tråkigt… Men en luftballong måste ju gillas som fordon och det känns ju lite roligare! Men jag kanske kan måla den i akryl istället för teckna med nå slags pennor… Det skulle ju va kul att göra själva ballongen i 3D på nått sätt. Ja det gör jag! Men nu när jag tänker efter skulle det vara ännu roligare att göra hela ballongen i 3D. Ja, det här känns jättekul! 

 
Sedan gjorde jag färdigt hela bilden och så slogs jag av tanken att hoppsan nu har jag nog frångått uppgiften, så jag gick tillbaks och läste vad de skrivit och mycket riktigt hade jag ju gjort något annat än vad de bad om. Men här tog jag ett beslut att gå på det här ändå. För själva slutresultatet kom ändå ur deras uppgift och så tycker jag om att jobba. Att börja i en ände och sluta i en annan. Så då tänkte jag att om de tyckte det var ett dumt beslut skulle jag nog ändå inte passa in där. Och det gick faktiskt vägen! Det tyckte jag var jätteskönt att se. 

IMG_9312

Uppgiften här ovan bestod egentligen av fem bilder men nu får ni bara se sista bilden. Uppgiften var: Möten med världen och dess bilder och skulle redovisas med fem bilder. Jag reflekterade över hur vår omvärld ser på dig och hur det påverkar dig. Jag tror att i olika sammanhang finns det olika förväntingar på oss och vi väljer att klä oss och vara på ett visst sätt för att passa in i det sammanhanget. Andra ger oss en bild av hur vi bör vara. Sedan utgick jag från fem olika sammanhang och funderade över hur jag skulle klä mig i dem för att passa in. Sammanhangen jag valde var: Släktmiddag, jobbintervju, krogen, scenskoleprov och slutligen: Hur jag skulle vilja möta min omvärld. Tänk vad livet skulle va festligt om jag fick gå på jobbintervju, handla mat och vikariera i utstyrseln ovan ↑

IMG_9344
IMG_9327

Till steneby var uppgiften att ta en selfie i en miljö som säger något om vem jag är. Jag funderade hit och dit men till slut kände jag att var annars ska jag vara om inte på mitt rum. Faktiskt. Jag hade åtta olika bilder jag valde mellan bland annat de två som ni ser här ovan. Bilden jag till slut valde var den som är med i detta inlägget. 

Till en annan skola skulle jag göra en film på trettio sekunder med temat ”Trassel” Mina tankar gick såklart direkt till garntrasslet, men på vilket sätt? I samma veva var jag och hälsade på min syster i England som är med i ett danskollektiv. Ett utmärkt tillfälle att låna in dem så klart. <3

IMG_8926

IMG_8995
IMG_9259IMG_9248
Och sedan så använde jag mig även av olika saker som jag redan skapat. Phu och det var nog det mesta jag hade att säga om det. Har ni sökt några utbildningar till hösten? Kan ni inte berätta?